Pappersflaska till ölen? Snart verklighet enligt Carlsberg.
1 av 3: Pappersflaska till ölen? Snart verklighet enligt Carlsberg. Foto: Adobe Stock
Carlsberg lanserade nyligen Green Fibre Bottle - världens första pappersflaska för öl.
2 av 3: Carlsberg lanserade nyligen Green Fibre Bottle - världens första pappersflaska för öl. Foto: Pressbild Carlsberg
Ska världens ölälskare ta emot pappersflaskorna med öppna armar? Det återstår att se.
3 av 3: Ska världens ölälskare ta emot pappersflaskorna med öppna armar? Det återstår att se.

Ölflaska gjord i papper - snart verklighet

Dryckesbranschen vässar nu klorna för att lansera hållbara lösningar, bland annat för öl- och vinhantering. Nu lanserar öljätten Carlsberg sin senaste innovation - världens första pappersflaska för öl. 

Men än så länge finns produkten inte på marknaden. 

Världens första pappersflaska för öl kommer att se dagens ljus. Åtminstone om vi ska tro Carlsberg som nyligen presenterade sin senaste innovation på en stor klimatmässa i Köpenhamn. Ölflaskan, som ännu bara är en prototyp, är tillverkad i hållbar träfiber och med en tunn plastfilm på insidan gjord av återvunnen plats, så kallad RPET.  

Samarbete med andra företag 

Hållbarhetsprojektet Green Fiber Bottle är ett långsiktigt samarbete med bland andra BillerudsKorsnäs, som redan för sex år sedan lanserade en första version av en prototyp av en flaska i återvunnet papper. Ännu verkar det dock som att det kan dröja ytterligare innan pappersflaskorna blir verklighet. 

– Det finns tekniska utmaningar men vi kommer att fortsätta med ledande experter för att övervinna dem. Vår ambition är att få ut Green Fibre Bottle på marknaden, säger Myriam Shingleton på Carlberg Group i ett pressmeddelande. 

LÄS OCKSÅ: Så ska vinproducenterna bli mer miljömedvetna  

Tidigare kritik mot Carlsberg 

Carlsberg har även tidigare uppmärksammats för satsning på hållbara lösningar, till exempel var de först i världen med att ta bort plasten runt sina ölburkar och i stället använda sig av ett speciellt framtaget lim. Denna teknik påstås minska platsavfallet med över 1200 ton per år, motsvarande 60 miljoner platspåsar. Kritik mot företaget har dock förekommit i en debatt i Danmark om att samma ölburkar färdas med dieselbilar 135 mil enkel resa då ölet som säljs i Danmark bryggs i Polen. 

LÄS OCKSÅ: Carlsbergs miljövänliga burköl fraktas 135 mil  

På senare tid har även andra storföretag i dryckesbranschen, som Coca-Cola Company och Absolut Vodka, anslutit sig till samarbetsprogrammet för att fortsätta utvecklingen av pappersflaskor och främja hållbara förpackningar. På Carlsberg är man nöjda med att fler företag väljer att ansluta sig till projektet. 

– Utvecklingen av Green Fibre Bottle visar att den här typen av innovationer är möjliga när flera parter arbetar tillsammans. Därför är vi mycket glada över att andra likasinnade företag har anslutit sig, säger Myriam Shingleton på Carlberg Group i en kommentar. 

Även det skotska ölmärket Tennent´s berättade nyligen om sin hållbarhetssatsning, där man investerar nära 180 miljoner i ett nytt hållbarhetsarbete inklusive skrotning av all plats runt burkar och förpackningar, enligt nyhetssajten The Drinks Business

Frågan är om marknaden är redo för pappersflaskan. Blir du själv lockad? 

LÄS OCKSÅ: Allt större intresse för vin på burk 

 

.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!