Trappistöl är ett öl som bryggs inom ett kloster tillhörande trappistorden.
Trappistöl är ett öl som bryggs inom ett kloster tillhörande trappistorden. Foto: 204247186

Ölexperterna tipsar: 3 goda trappistöl att köpa till helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda öl på Systembolaget just nu.

Trappistöl är ett öl som bryggs inom ett kloster tillhörande trappistorden. Det finns trappistbryggerier i sex länder men Belgien räknas som ursprunget. Trappistöl är egentligen inte en ölstil men många öl har gemensamma drag: mörka, starka och mustiga. Här följer tre tips:

TRAPPISTÖL Chimay Blå 2019 (1651) Belgien, 33:90 kr

Chimay Blå är det mest kända och mest ikoniska av trappistölen. Bryggeriet har gjort öl sedan 1862 och just denna mörka starka brygd lanserades 1948. Här finns allt som brukar ingå i trappistbryggeriernas starkaste öl: torkad frukt, romrussin, bränt socker och en lätt fenolisk jästton. Komplext och härligt. Fungerar perfekt till lagrade ostar samt till mustiga grytor. Chimay Blå kan med fördel lagras några år då smakerna går mot portvin.

Betyg: 5 av 5

TRAPPISTÖL Achel Bruin Bier (71318) Belgien, 30:00 kr

De sista munkarna har flyttat ur klostret De Achelse Kluis, det gör att Achel tappar sitt trappistmärke. Denna dubbel är så belgisk att man baxnar. Estrarna, fenolerna och alkoholen går inte att undgå. Kroppen är fruktig och kryddig med en antydan till stålblå metall. Eftersmaken har ett syrligt, torrt drag. Produktionen fortsätter, men vill du dricka den som autentisk trappistöl får du skynda dig. 

Betyg: 4 av 5

TRAPPISTÖL Tynt Meadow (11449) Storbritannien, 37:90 kr

Det nyaste trappistbryggeriet startade sin produktion för bara tre år sedan. En strong ale influerad av sina klosterbröder, fast med omisskännlig brittisk profil. Värmande knäckighet i en konfektask av mörka smaker; choklad, espresso, rostade nötter och kandisocker. Så elegant att man skulle kunna tro att de här nybörjarna inte gjort annat än att brygga öl de senaste 180 åren.

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!