Allt om Vins ölexperter tipsar om god öl att njuta av i helgen.
Allt om Vins ölexperter tipsar om god öl att njuta av i helgen. Foto: Adobe stock

Ölexperterna tipsar: 3 goda öl att köpa inför helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl. 

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. 

Här är 3 goda på Systemet just nu. 

IPA Fermenterarna IPA (10780) Sverige, 43:90 kr

Fermenterarna från Strömstad har gjort sig ett namn bland ölkännare för sina syrliga öl. Nu når de ut bredare i en tillfällig lansering på Systembolaget, fast då med en hazy IPA med alla drag som hör stilen till. Grumlig med saftiga toner av ananas och mango samt humle med frisk tallbarrsarom. Inte superoriginellt men välgjort, rykande färskt och lika uppiggande som en minttablett efter maten. 

BETYG: 4 av 5

LÄS MER: Så kall ska din öl vara när den serveras – guide 

QUADRUPEL Gregorius Brauerei Stift Engelszell (10783), Österrike, 39:90 kr

Trappistöl kopplas oftast till Belgien men detta exemplar kommer från ett trappistkloster i Österrike. Gregorius har alla de karaktärsdrag som quadrupelöl brukar ha, det vill säga den är stark, söt och tung med komplexa toner av torkad frukt, romrussin, värmande alkohol, nötter och choklad. Passar perfekt att sippa på framför brasan när hösten gör sig påmind. Fungerar även magiskt bra ihop med en karaktärsfull mögelost.

BETYG: 4 av 5

MILD Nynäshamns Ångbryggeri Mällsten Mild, (11819) Sverige, 32:40 kr

Det är alldeles för få bryggerier som gör ölstilen mild. Men Nynäshamns Ångbryggeri har en förkärlek till denna brittiska öltyp som präglas av låg alkoholhalt och hög hinkabilitet. Här finns en mjuk maltighet med lätt rostade toner, nötter, karamell och mjölkchoklad. Fyllig men samtidigt torr och lättdrucken. En klunk tvingar nästan till en ny klunk och på så vis är det ett öl utan inbyggd broms. Drick hemma och dröm att du är på en klassisk brittisk pub.

BETYG: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!