Foto: Shutterstock

Ölexperterna: ”Det här är en riktig sommarfullträff”

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med svenska öl, bland annat en syrlig sommarfullträff. 

Fredrik Berggren
Petur Olafsson

SYRLIG ÖL Mango Mango Mango (31828) Sverige, 32 kr

Dugges kan konsten att göra lättdruckna, uppfriskande surisar. Det här är en riktig sommarfullträff. Namnet beskriver det hela ganska bra; fräsch smak av solmogen mango med lagom crunchig syrlighet och stänk av citronmeliss. Även god i folkölsversionen Mango Mango Mini. Halsa direkt ur flaskan eller till en mangosallad med tomat och mynta.

Betyg: 4 av 5

VETEÖL Östersunds Nya Ångbryggeri Sommarvete (11555) Sverige, 21:90 kr 

Jämtländsk veteöl i tysk hefeweizenstil. Kul med en så snygg och stilren tolkning. Jästen simmar runt i flaskan och gör ölet disigt och kryddigt med skumbanansmakande estrar. Här finns även en lätt syrlighet. Sommarvete kan mäta sig med en del av de tyska förlagorna och är värd ladda upp med inför heta sommardagar eller hett kryddad mat.

Betyg: 4 av 5

BARLEY WINE Nils Oscar Celebration Barley Wine (31212) Sverige, 36:90 kr

Barley wine är en komplex, djup och maltig ale. Tack vare sin höga alkoholhalt kan ölet lagras med gott resultat. Ett fint exempel är Nils Oscars Celebration årgång 2015 med gräddiga och fruktiga toner av kolakarameller och knäck, men också förvånansvärt levande beska som får det att knottras på tungan. Perfekt till ostbrickan. Finns i Systembolagets beställningssortiment – lagrat och klart till fyndpris.

Betyg: 4 av 5