Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Produktbilder/Shutterstock

Veckans öltips: 3 höjdare att fira in Oktoberfest med

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan tipsar de om två klassiska Oktoberfestöler att fira in hösten med, samt en porter som smakmässigt har likheter med Schwartzwaldtårta. 

Fredrik Berggren

LAGER Ayinger Oktober Fest-Märzen (11715) Tyskland, 24:90 kr

Ölen som serveras på Oktoberfest i München har under de senaste 200 åren förändrats i olika steg fram till dagens ljusa och ganska återhållsamma lager. Denna version från Ayinger blickar tillbaka till perioden då stilen märzen dominerade Oktoberfesten. En bärnstensfärgad och mustig lager på 5,8% där den rika och gräddiga maltigheten dominerar. Ölet bjuder även på honungssötma, nobla humletoner och en torr avslutning.

Betyg: 4 av 5

LAGER Nils Oscar Oktoberfest (36533) Sverige, 28:90 kr

Även Nils Oscar ger sig på en mer traditionell och kraftig oktoberfestöl i märzen-stil. Och få bryggerier i Sverige hanterar lageröl lika bra som pionjärbryggeriet från Nyköping. Snygg färg av koppar, brödiga och knäckiga toner från münchnermalt och karamellmalt. En lätt citruston från humlen fräschar upp och piggar till ölet. Drick gärna till mustigare mat, så som en höstgryta.

Betyg: 4 av 5

PORTER North Brewing Full Fathom 5 (1122) Storbritannien, 25:90 kr

Kaffe och kokos sätter tonen i denna fylliga och runda porter, där även blommig humle lyser igenom det svarta maltmörkret. Smakmässigt finns många likheter med Schwarzwaldtårta. Nyanser av choklad, rostade nötter i en len konsistens. En fikapaus i flytande form utan att bli för söt och kladdig.

Betyg: 4 av 5