De äldsta arkeologiska bevisen för ölbryggande har hittats i nuvarande Iran.
De äldsta arkeologiska bevisen för ölbryggande har hittats i nuvarande Iran. Foto: ©monticellllo - stock.adobe.com

Öl – 4 fakta om världens vanligaste alkoholdryck

Hur länge har människan egentligen druckit öl? Vilket land är världens största ölkonsument? 

Allt om Vin reder ut begreppen.

Onsdagen den 17 juli infaller Ölets Dag, då branschföreningen Svenska Bryggerier uppmärksammar de över 380 bryggerier som är verksamma i Sverige. Dagen till ära bjuder Allt om Vin på fyra mer eller mindre udda fakta om världens mest populära alkoholdryck. 

Trevligt firande! 

LÄS OCKSÅ: Så snabbt förbränner vi alkohol som vin, öl och sprit

1. Öl smakar mer i vinglas

Det bästa, enligt Systembolagets egna ölprovare, är glas med rund midja och avsmalnad topp, till exempel en cognacs- eller bourgognekupa. De här glasen kallas även för porterglas eller ”snifter” med ölprovarnas terminologi. Sämst är, återigen enligt testarna, vanliga raka, cylinderformade glas där aromerna sticker i väg.

Enligt Allt om Vins egna ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren är det viktigaste att glaset är kupat eller tulpanformat för att kunna snurra ölet i glaset, och rymligt så att skummet får plats. Dessutom är det mycket viktigt att det är rent och nydiskat så att inte fett eller smutsrester finns kvar, det förstör både skum och aromer.

LÄS OCKSÅ: Här är världens 10 mest värdefulla ölmärken

2. Vi dricker 5500 liter öl i sekunden

Drycken som världens befolkning dricker mest av är givetvis vatten, och på andra plats kommer te. Men efter det är det öl som är populärast, långt före vin eller annan alkohol. Varje år konsumerar mänskligheten nästan 190 miljarder liter öl. Det är 500 miljoner liter om dagen – eller 5500 liter i sekunden.

Mest öl totalt dricks i Kina, medan mest öl per person dricks i Central- och Östeuropa. 

3. Människan har druckit öl i minst 5500 år

Vi människor började brygga och dricka öl långt innan vi uppfann skriftspråket. I alla fall har de äldsta arkeologiska bevisen för ölbryggande hittats i nuvarande Iran och daterats till 3500 år före kristus.

”Det är fantastiskt att dricka öl, med ett glatt humör, glädje i hjärtat och en glad lever” skaldade en sumerisk poet ungefär 3000 före Kristus. Öl var mycket seriösa saker även på den här tiden. En av de första skrifterna som vi känner till, Hammurabis lagar i det antika Babylon, reglerar bland annat att en bartender som blandar ut ölen med vatten ska straffas med döden.

LÄS OCKSÅ: Så mycket starksprit innehåller en vanlig lättöl

En av de mer udda observationerna från ölhistorien kommer från självaste Aristoteles. Hans teori gick ut på att de som blev för berusade på vin eller andra drycker ramlade åt olika håll, men att överförfriskade öldrickare alltid ramlade bakåt. Sant eller falskt? Tyvärr har ingen forskning bedrivits på området, så det är svårt att säga.

4. Tjecker dricker mest öl i världen

Man brukar prata om att många länder har öl- eller vinkultur, och när man tittar på hur mycket det dricks visar det sig till stor del stämma. Mest öl per person dricker Tjeckerna, som får i sig hela 144 liter per år. Det är nästan en öl på 50 cl om dagen.

Sverige hamnar faktiskt riktigt långt efter, med 48 liter per person och år. Bara i Norge samt de riktiga vinländerna Spanien, Portugal, Grekland, Frankrike och Italien dricks det mindre öl i Europa. Mest dricks det i centrala och östra Europa, enligt statistik från Brewers of Europe.

LÄS OCKSÅ: Svenskarna tar helst en öl med Leif GW Persson

Sverige ligger dock högre upp i rankningen när det handlar om att producera öl. I vårt avlånga land finns nämligen över 380 aktiva bryggerier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!