Öl - 5 fakta om världens vanligaste alkoholdryck

Att njuta av en öl är ingen konst, men det finns en hel del att lära sig om drycken som är världens tredje vanligaste.
I vilket land dricks det mest öl, hur har drickandet sett ut genom historien, och varför ska du inte dricka ur vanliga ölglas?

1. Öl smakar mer i vinglas

Även om många krog- och festivalbesökare verkar vara nöjda med att dricka öl i vanliga pintglas eller till och med plastglas är det inget för dig som är ute efter en att verkligen uppleva drycken.

Det bästa, enligt Systembolagets egna ölprovare, är glas med rund midja och avsmalnad topp, till exempel en cognacs- eller bourgognekupa. De här glasen kallas även för porterglas eller "snifter" med ölprovarnas terminologi. Sämst är, återigen enligt testarna, vanliga raka, cylinderformade glas där aromerna sticker i väg.

Enligt Allt om Vins egna ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren är det viktigaste att glaset är kupat eller tulpanformat för att kunna snurra ölet i glaset, och rymligt så att skummet får plats. Dessutom är det mycket viktigt att det är rent och nydiskat så att inte fett eller smutsrester finns kvar, det förstör både skum och aromer.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas – enkel guide

2. Vi dricker 5500 liter öl i sekunden

Drycken som världens befolkning dricker mest av är givetvis vatten, och på andra plats kommer te. Men efter det är det öl som är populärast, långt före vin eller annan alkohol. Varje år konsumerar mänskligheten nästan 190 miljarder liter öl. Det är 500 miljoner liter om dagen - eller 5500 liter i sekunden.

Mest öl totalt dricks i Kina, medan mest öl per person dricks i central- och östeuropa. Men det ska vi återkomma till lite senare.

3. Människan har druckit öl i minst 5500 år

Vi människor började brygga och dricka öl långt innan vi uppfann skriftspråket. Helt rätt prioriteringar, eller vad säger du? I alla fall har de äldsta arkeologiska bevisen för ölbryggande hittats i nuvarande Iran och daterats till 3500 år före kristus.

"Det är fantastiskt att dricka öl, med ett glatt humör, glädje i hjärtat och en glad lever" skaldade en sumerisk poet ungefär 3000 före Kristus. Öl var mycket seriösa saker även på den här tiden. En av de första skrifterna som vi känner till, Hammurabis lagar i det antika Babylon, reglerar bland annat att en bartender som blandar ut ölen med vatten ska straffas med döden.

Även senare i historien har ölen varit viktig. När vattenkvaliteten var för dålig tvingades många, även barn, att i stället dricka öl. När människor arbetade hårt på fälten eller i skogen var ölen ett bra sätt att få i sig all energi som behövs för att orka med. Kanske inte lika bra för oss som sitter stilla vid en dator på jobbet...

En av de mer udda observationerna från ölhistorien kommer från självaste Aristoteles. Hans teori gick ut på att de som blev för berusade på vin eller andra drycker ramlade åt olika håll, men att överförfriskade öldrickare alltid ramlade bakåt. Sant eller falskt? Tyvärr har ingen forskning bedrivits på området, så det är svårt att säga.

LÄS MER: Årets bästa och mest prisvärda svenska öl

4. Öl kan vara starkare än starksprit

Det allra vanligaste är att öl har en alkoholhalt på någonstans mellan tre och tio procent. Men precis som på de flesta andra områden vill någon alltid vara värst. Efter att flera bryggerier, framför allt i Skottland, tävlat om att brygga den starkaste ölen tog bryggeriet Brewmeister 2013 rekordet och har hållit det sedan dess.

Världens starkaste öl heter "Snake Venom", alltså ormgift, och har en alkoholhalt på 67,5. Starkare än de allra flesta spritdryckerna, alltså.

Starkast på Systembolaget är Dugges (11600), med en alkoholhalt på 15 procent. Den finns i beställningssortimentet för den som är sugen på att betala 95 för en flaska på 33 centiliter.


5. Tjecker dricker mest öl i världen

Man brukar prata om att många länder har öl- eller vinkultur, och när man tittar på hur mycket det dricks visar det sig till stor del stämma. Mest öl per person dricker Tjeckerna, som får i sig hela 183 liter per år. Det är nästan en öl på 50 cl om dagen.

Sverige hamnar faktiskt riktigt långt efter, med 48 liter per person och år. Bara i Norge samt de riktiga vinländerna Spanien, Portugal, Grekland, Frankrike och Italien dricks det mindre öl i Europa. Mest dricks det i centrala och östra Europa, enligt statistik från Brewers of Europe.

Sverige ligger dock högre upp i rankingen när det handlar om att producera öl. I vårt avlånga land finns nämligen hela 283 aktiva bryggerier.

Vi tänker nog ofta på vanlig europeiska eller amerikanska ölsorter, men öl görs runt om i hela världen på en mängd olika sätt. Till exempel är grumligt öl bryggt på Durra vanligt i södra Afrika, och även om många tror att japansk sake är ett risvin är det egentligen ett risöl.

LÄS MER: Bästa ölen i höst – experternas tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!