Foto: Michael Traitov / Adobe Stock

Ny studie – oroa sig över baksmälla gör den värre

Oroar du dig för att bli bakfull dagen efter en kväll med för mycket alkohol? 

Då är risken betydande att baksmällan blir värre, antyder en ny forskningsstudie från Salforduniversitet i Manchester. 

Vi har nog alla varit där. En trevlig kväll med för mycket alkohol. Dagen efter mår man kanske inte så bra. Det är helt självförvållat och det finns inget att göra åt förutom att vila.

Nu antyder en ny studie från Salford-universitetet att ju mer man oroar sig över att bli bakfull efter en blöt kväll, desto värre blir den. En forskningsgrupp genomförde en underökning där 86 deltagare mellan 18 och 46 år ingick. De fick beskriva sin senaste baksmälla, hur mycket de drack under det specifika tillfället, samt beskriva symtom som, törst, trötthet, huvudvärk, svindel, matlust, magont och rusande puls. 

Besvarade frågor om smärthantering

Deltagarna besvarade även frågor hur de hanterade smärta, stress och obehag. Forskarna frågade specifik hur mycket de oroade sig över smärta. Ängsliga personer tenderade att förvärra känslan av smärta.

Resultaten antyder att ju mer personer oroade sig, desto värre beskrev de att senaste baksmällan var. 

Oberoende av hur stor alkoholkoncentrationen i blodet var kvällen före.

Huruvida resultatet i den specifika undersökningen stämmer eller inte går att diskutera, men enligt studien är resultatet intressant. Oro för hur man mår dagen efter gör symtomen värre.

LÄS MER:
Årets bästa glögg enligt experten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!