Nu finns öl gjord på 3000 år gammal jäst

Israeliska forskare har bryggt öl på över 3000 år gammal jäst.

Foto: ©kishivan - stock.adobe.com

Israeliska forskare har bryggt öl på över 3000 år gammal jäst.

Nu kan du dricka som faraonerna i Egypten gjorde när det begav sig.

Åtminstone om du bor i Israel. 

Där har forskare nämligen lyckats brygga öl på 3000 år gammal jäst.  

Andra har också läst

Forskare i Israel har framställt en öl med hjälp av över 3000 år gammal jäst, rapporterar BBC. Det var vid en arkeologisk utgrävning som man lyckades utvinna spår av den encelliga svampen från forntida keramiklämningar. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras 

Två biologer vid Hebrew University kom sedan på den snillrika idén att brygga öl på det antika materialet. Drycken tros vara likvärdig med vad faraonerna drack i Egypten för över tre millennier sedan. Vissa menar att jästen kan vara ända upp till 5000 år gammal. 

– När vi provsmakade ölet för första gången sa jag till de andra att vi antingen kommer att klara oss fint, eller vara döda inom fem minuter, berättar arkeologen Aren Maeir. 

LÄS OCKSÅ: Öl - 5 fakta om världens vanligaste alkoholdryck 

Lyckligtvis överlevde pionjärerna, och den färdigställda produkten ska enligt uppgift vara fullt drickbar. Ambitionen är att det sexprocentiga ölet ska säljas i butik framöver. 

Vilken årgång som i så fall kommer att stå på flaskan är i skrivande stund okänt.  

Källa: Bbc.com, Afp.com  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer