ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

I en djungel utav öl – här är din guide

En absolut majoritet av all öl som i dag konsumeras världen över är underjäst.

En absolut majoritet av all öl som i dag konsumeras världen över är underjäst.

1/2

Populära ölsorter som ale, porter och veteöl är överjästa.

Populära ölsorter som ale, porter och veteöl är överjästa.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

I en djungel utav öl – här är din guide

Det riktigt bubblar, sipprar och pyser om ölet i dag.

Trenden, som omfattar både produktion och konsumtion, har aldrig varit hetare.

Här reder vi ut vad som skiljer tre grundstenar inom ölets värld åt.

Låt oss börja med den simplaste utav frågor: Vad är öl?

I dag är svaret mångfacetterat, då det finns en uppsjö av olika stilar. Men ska man för en stund måla med den breda penseln går det att beskriva öl som en jäst dryck som framställs av spannmål och kryddas – inte sällan med humle.

Vad är underjäst öl?

Staffan Adin är ölinköpare på Systembolaget, och berättar att underjäst öl står för en absolut majoritet av all öl som i dag konsumeras världen över. Ungefär 90 procent. Den vanligaste stilen är ljus lager i internationell stil, vilken är lätt och mild i smaken med låg beska. Men där finns också kändisar som pilsner och dortmunder.

– Underjäst öl jäser vid låga temperaturer, fem till tolv grader, och traditionellt sett så sjönk jästcellerna till botten av tanken som ölet jäste i. Därav namnet, förklarar Adin.

LÄS MER: Alkoholfri öl – utbudet har aldrig varit bättre

Vad är överjäst öl?

Överjäst öl är den andra stora kategoriseringen. Den stora skillnaden från underjäst öl är att överjäst öl jäser relativt varmt: sexton till tjugo grader. Benämningen härstammar från att jästen traditionellt sett lade sig på ytan efter jäsningen, på grund av att värmen skapade koldioxid som med tiden fick jästen att segla uppåt. Just den biten ser dock lite annorlunda ut i dag, varpå överjäst öl ibland refereras till som varmjäst öl.

– Här återfinns populära ölsorter som ale, porter och veteöl, säger Adin.

Överjäst pale ale har seglat upp som en riktig favorit i Sverige. Inte minst IPA, säger Staffan Adin, ölinköpare på Systembolaget.

Vad är spontanjäst öl?

Spontanjäst öl är den tredje och minst utbredda – men ack så trendiga – kategorin av jäsningsprocesser. Precis som namnet indikerar sker jäsningen spontant, vilket konkret innebär att man inte tillsätter någon jäst utan låter naturliga mikroorganismer som finns i luften sparka fart i jäsningsprocessen.

Produktionen av spontanjäst öl sker framför allt i Belgien – mer specifikt Pajottenland – och kopplas inte sällan samman med begreppet suröl, då ölet är just syrligt.

– Syrligheten tillkommer genom laktobaciller som finns naturligt på maltets skal. Det är alltså inte någon jäst som gör den sur – vilket många tror, förklarar Adin och fortsätter:

– Ett spännande, och mycket populärt, exempel är Berliner Weisse. Där experimenteras det friskt med att dels tillsätta laktobaciller för syra, dels tillsätta bär, frukt och kryddor för att hitta spännande och komplexa smaker.