Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Här är världens 10 mest värdefulla ölmärken

Foto: ©Ermolaev Alexandr - stock.adobe.com

Har du koll på vilka öl-sorter som är mest populära världen över?

Kanske kan du gissa rätt på några klassiska elefanter – men förmodligen inte alla. Här de 10 mest värdefulla varumärkena inom ölindustrin. 

Ämnen i artikel:

Öl

Andra har också läst

Kanske är det ingen sensationell överraskning att Budweiser toppar listan över världens mest värdefulla varumärken inom ölindustrin. Ölsorten, som liksom listtvåan Bud Light ägs av belgisk-amerikanska jättebryggeriet Anheuser-Busch, värderas till hela 7,5 miljarder dollar skriver vinepair.com .

Bakom undersökningen ligger Brand Finance, en fristående konsultbyrå för global affärsanalys. Beräkningen bygger på hur mycket av tillverkarens vinst som kan härledas till det enskilda varumärket. 

LÄS OCKSÅ: Ölen som sålde bäst på Systembolaget under 2018

Holländska Heineken kniper listans tredje placering. Mexikos framgångsrika export Corona och irländska ikonen Guiness återfinns på plats sex respektive tio.

Aiatisk dominans 

I övrigt domineras rankningen av tillverkare som kanske inte är jättebekanta för västerländska ölkonsumenter. Kina finns representerade med märkena Harbin, och Snow, Japan med Kirin. 

Brasilianska Brahma är omåttligt populär i hemlandet och tillverkas av Companhia Cervejaria Brahma, som är det femte största bryggeriet i världen. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

Varumärket Skol står för den enda skandinaviska kopplingen i sammanhanget. Ölen marknadsförs av producenten InBev på licens från danska Carlsberg – och är namngiven efter svenskans ”Skål”. 

De 10 mest värdefulla ölmärkena: 

1. Budweiser 

2. Bud Light

3. Heineken 

4. Harbin 

5. Kirin 

6. Corona 

7. Snow 

8. Brahma 

9. Skol 

10. Guinness 

Källor: vinepair.com , beveragedaily.com