Foto: Adobe stock

Här är världens 10 mest värdefulla ölmärken

Har du koll på vilka öl-sorter som är mest populära världen över?

Kanske kan du gissa rätt på några klassiska elefanter – men förmodligen inte alla. Här de 10 mest värdefulla varumärkena inom ölindustrin. 

Kanske är det ingen sensationell överraskning att Budweiser toppar listan över världens mest värdefulla varumärken inom ölindustrin. Ölsorten, som liksom listtvåan Bud Light ägs av belgisk-amerikanska jättebryggeriet Anheuser-Busch Inbev, värderas till hela 7,5 miljarder dollar skriver vinepair.com.

Bakom undersökningen ligger Brand Finance, en fristående konsultbyrå för global affärsanalys. Beräkningen bygger bland annat på hur mycket av tillverkarens vinst som kan härledas till det enskilda varumärket. 

LÄS OCKSÅ: Ölen som sålde bäst på Systembolaget under 2018

Holländska Heineken kniper listans tredje placering. Mexikos framgångsrika export Corona och irländska ikonen Guiness återfinns på plats sex respektive tio.

Aiatisk dominans 

I övrigt domineras rankningen av tillverkare som kanske inte är jättebekanta för västerländska ölkonsumenter. Kina finns representerade med märkena Harbin, och Snow, Japan med Kirin. 

Brasilianska Brahma är omåttligt populär i hemlandet och tillverkas av Companhia Cervejaria Brahma, som är det femte största bryggeriet i världen. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

Varumärket Skol står för den enda skandinaviska kopplingen i sammanhanget. Ölen med kopplingar till både AB InBev och danska Carlsberg – är namngiven efter svenskans ”Skål”. 

De 10 mest värdefulla ölmärkena: 

1. Budweiser 

2. Bud Light

3. Heineken 

4. Harbin 

5. Kirin 

6. Corona 

7. Snow 

8. Brahma 

9. Skol 

10. Guinness 

 

Källor: vinepair.com, beveragedaily.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande