Ölexperterna har valt ut 15 goda sommaröl.
Ölexperterna har valt ut 15 goda sommaröl. Foto: Dmitri Maruta / DMITRI MARUTA

Här är sommarens bästa öl – experternas 15 favoriter

Solen skiner fortfarande – det får många att längta efter en riktigt god öl.

Men en öl är ju som bekant sällan bara en öl – det finns enorma mängder stilar och sorter att välja på. 

Tur då att experterna Petur Olafsson och Fredrik Berggren, GBG Beer Week, har valt ut hela 15 favoriter på Systembolaget.

APA Beavertown Gamma Ray APA (82627) Storbritannien, 29:90 kr

En underbar sommaröl. Gamma Ray är en explosion av soliga smaker, en snygg burk fylld av tropiska frukter, aromatisk humle och uppfriskande örter – smakrikt men ändå lättdrucket. Idealisk som törstsläckare när solen gassar. 

Betyg: 5 av 5

IPA Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA (32684) Norge, 26:90 kr

Lättdrucken IPA av New England-typ som blivit allt mer populär i Sverige. Aromatiskt fruktigt och exotiska smaker av mango, ananas och apelsin. Innehåller även laktos för att ge lite extra mjuk och söt fyllighet. 

Betyg: 5 av 5

HELLES Egger Original (1360) Österrike, 14:90 kr

Bryggd i Österrike, fast tysk i stilen. Ljus, frisk helles med brödig maltbas och gräddiga toner. Fint balanserad beska från ädel hallertauhumle. Packa ner ölflaskan i picknickkorgen tillsammans med en lunchmacka eller sommarsallad.

Betyg: 4 av 5

VETEÖL Schneider Weisse Meine Festweisse Tap 4 (1507) Tyskland, 25:90 kr

En kraftfull tysk Hefeweizen som är god till kryddig mat. Ölet har både honungssöt fruktighet och kryddig pepprighet som möter upp smakerna i heta asiatiska rätter på ett perfekt sätt –prova en sötsyrlig sås till.

Betyg: 4 av 5

PILSNER Nya Carnegiebryggeriet Luma Pils (33681) Sverige, 19:90

Här finns en tydligt kryddig ton som hoppar ut direkt, den påminner lite om koriander. Men under ytan bubblar också citrus, fläder och blommiga parfymaromer. Oväntade smaker för en pils men gott, fräscht och somrigt!

Betyg: 4 av 5

LAGER New York Lager (11416) Danmark, 22:90 kr

Nørrebro Bryghus var en av pionjärerna i den nya nordiska ölboomen. Deras klassiker New York Lager är som en korsning mellan en engelsk IPA och en amerikansk lager. Fruktig humle backas upp av maltsötma, kola, honung och torkad frukt.

Betyg: 4 av 5

ALE Kees It's a Blond (1325) Nederländerna, 24:90 kr

Belgisk blond med amerikanska influenser och bryggd i Holland. Toner av vitpeppar, citrus och nejlika är mest framträdande, men den bjuder också på snustorr beska och kexighet. Rekommenderas om du gillar öl där jästen får spelutrymme.

Betyg: 4 av 5

PILSNER Bitburger (1565) Tyskland, 13:90 kr

Bitburger är klassisk tysk pilsner som fungerar fint på sommaren. Här finns en ren maltbas med krispigt fräscha toner av bröd och en örtig humle som övergår i en balanserad beska. Törstsläckande med hög hinkabilitet. Ett säkert val.

Betyg: 4 av 5

GUEUZE Lindemans Cuvée René (89085) Belgien, 40:10 kr

Prisvärt spontantjäst öl från från Lindemans utanför Bryssel. Fräscha äpple- och - citrustoner med grape, stallighet och torr syra i en komplex helhet. En intressant, festlig och lyxig aptitretare som många älskar eller hatar.

Betyg: 4 av 5

IPA Ballast Point Sculpin IPA (89928) USA, 26:90 kr

Klassisk västkust-IPA från San Diego som har allt som hör till stilen: lätt karamell, torkad frukt och en humledriven smak av grape, tallbar och kåda. Tydlig och lång efterbeska som fräschar upp. Prova till grillad kyckling.

Betyg: 4 av 5

VETEÖL Blue Moon (89120) Internationell, 18:90 kr

Blue Moon delar drickare i två läger; de som gillar koriander och de som hatar koriander. Kryddan dominerar nämligen den här veteölen i belgisk stil. Vi ger den en trea – lägg till eller dra ifrån beroende på din preferens.

Betyg: 3 av 5

SURÖL Bel Air Sour (11304) USA, 23:90 kr

Brookly Brewery lanserar här en torrhumlad berliner weisse - en rejält uppfriskande och syrlig sommaröl. Den har en humlearomatisk doft med inslag av citrus som också återfinns i smaken. Rejält fruktig utan att innehålla frukt. 

Betyg: 3 av 5 

 

PILSNER Pfungstädter Edel-Pils Premium (1354) Tyskland, 19:90 kr

Maltig och ren tysk pilsner i brödig stil, från bryggeri med anor från 1831. Frisk örtighet och med en beska och maltighet i balans. Det är gott, men saknar lite av det beska sting som den bästa tyska pilsnern har. 

Betyg: 3 av 5

LAGER Grosshandlarens Premium Lager (1564) Sverige, 14:90 kr

Mörkare lager i märzen/wienerstil. Maltigheten ger lätta nyanser av toffee, pumpernickel och frukt. Passar bra till kolgrillade fläsk- och kycklingfiléer, men också rostad paprika, lök och squash. Oklart vem som brygger.

Betyg: 3 av 5

ALKOHOLFRITT Wisby Lager Alkoholfri (19022) Sverige, 15:50 kr

Utvecklingen av fler alkoholfria öl fortsätter. Wisby Lager Alkoholfri från Spendrups har tillräckligt med karaktär att kunna matcha med mat. Vackert bärnstensfärgad, vörtig smak med sötma, frukt och balanserad beska.

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!