Här är kyrkan som delar ut gratis öl

Foto: ©Osipov - stock.adobe.com

Öl till kyrkobesöket? En beprövad kombination i en gammal kyrka i Winchester, England. 

Här har man delat ut gratis öl och bröd sedan 1100-talet. 

Andra har också läst

The Hospital of St. Cross and Almshouse of Noble Poverty har lockat besökare i över 900 år. Den kombinerade kyrkan och fattighuset förmodas vara Englands äldsta välgörenhetsinrättning. Kyrkan är belägen på den pittoreska landsbygden, strax utanför Winchester. Här bor runt 25 munkar året runt. 

När det begav sig var St. Cross en oas för tiggare och vagabonder. Nuförtiden utgörs klientelet mestadels av turister från den brittiska medelklassen.

Belägen strax utanför Winchester konkurrerar kyrkan med andra namnkunniga turistmål. Till exempel det välbesökta slottet Wolvesey Castle och Winchester Cathedral, en av Englands största katedraler. 

Men St. Cross har alltså ett traditionstyngt dragplåster som särskiljer den anrika kyrkan från andra sevärdheter: The Wayfarer’s Dole. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras 

Foto: Hospital of St. Cross Winchester / facebook.com

Andlig spis. Plus öl.

Utfattiga pilgrimer och törstiga turister

The Wayfarer’s Dole är den gamla engelska seden att utfodra vandrare och gäster med ett stop öl och en brödbit utan kostnad. Enligt Vinepair.com har traditionen överlevt ända sedan 1100-talet. Och det är inte bara den rustika arkitekturen och de natursköna omgivningarna som får gästerna att flockas till St. Cross. Det något okonventionella konceptet med öl i kyrkan är mycket populärt. 

The Wayfarer’s Dole har med åren blivit ett välkänt fenomen bland initierade turister. ”Den har funnits på min bucket list sedan 1969”, som en besökare på resesajten Tripadvisor lidelsefullt uttryckte saken häromåret. 

LÄS OCKSÅ: Pub i England ger böter när mobilen låter 

Själva inträdesbiljetten till kyrkan kostar ungefär tre pund. Men ölet avnjuts precis som på medeltiden – bland bedjande munkar och alldeles gratis. 

Källor: Vinepair.com, Atlasobscura.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!