För första gången toppar en kvinna listan över kändisar som svenska folket helst vill ta en öl med till sommaren.
För första gången toppar en kvinna listan över kändisar som svenska folket helst vill ta en öl med till sommaren. Foto: Shutterstock

Här är kändisen som flest vill dricka öl med i sommar

Leif GW Persson och Anders Tegnell har tidigare toppat listan. 

Men i år får de se sig besegrade.

En ny undersökning visar att Magdalena Andersson är den kändis som svenskarna helst tar en öl med i sommar. Det är första gången en kvinna kniper förstaplatsen. 

Hon är omtalad – och mer aktuell än någonsin. Kanske är också därför som hon är den av Sveriges alla kändisar som vi helst har som sällskap när det ska drickas en öl i sommar.

En Novusundersökning gjord på uppdrag av Sveriges Bryggerier visar nämligen att Sveriges statsminister Magdalena Andersson är den kändis som hamnar etta på listan inför sommaren 2022. Det är första gången som en kvinna, tillika statsminister, hamnar i topp. 

Magdalena Andersson är den kändis som flest svenskar vill ta en öl med sommaren 2022. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ TT NYHETSBYRÅN

Hon petar ner kända kriminologiprofessorn

Trots att Magdalena Andersson tidigare år inte ens funnits med på topp 10-listan, har hon nu till exempel petat ner förra årets etta, kriminologiprofessor Leif GW Persson, till en tredje plats. Sveriges konung Carl XVI Gustaf klättrar upp från en fjärde plats, och hamnar nu på andra plats. 

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovich och tv-kocken Tareq Taylor får också känna sig besegrade – de alla hamnar längre ner på årets topplista. 

2020-års vinnare och förra årets trea, tidigare stadsepidemiolog Anders Tegnell, finns inte ens med den här gången. Det är rimligt att anta att han petats bort på grund av att han helt enkelt inte är lika aktuell längre, i takt med att fokuset på coronapandemin avtagit. 

Listan domineras av män

Topplistan över vilka kändisar som svenskarnas helst tar en öl med domineras – likt tidigare år – av män. Med på listan finns endast två kvinnor, båda politiker. Ettan, Magdalena Andersson – samt på åttonde plats, där vi hittar kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Samtidigt är det en ökning från 2021-års lista, då inte en enda kvinna fanns med.

Undersökningen är gjord inför Ölets Dag den 20 juli, vars syfte är att uppmärksamma de bryggerier som är verksamma i Sverige i dag. Den ska inte förväxlas med Internationella Öldagen, som har amerikanskt ursprung och i stället firas i augusti. 

Här är svenska kändisarna som svenskarna helst tar en öl med i sommar:

1. Magdalena Andersson

2. Carl XVI Gustaf

3. Leif GW Persson

4. Jimmie Åkesson

5. Zlatan Ibrahimovic

6. Tareq Taylor

7. Edward Blom

8. Ebba Busch

9. Jonas Sjöstedt

10. Peter Stormare

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras  

Här är Systembolagets mest populära öl