Ölexperterna tipsar om baltisk porter, modern IPA och svensk julöl.
Ölexperterna tipsar om baltisk porter, modern IPA och svensk julöl. Foto: Adobe Stock

Experternas tips på öl – 3 höjdare att testa i helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl. 

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. 

Här är 3 goda på Systembolaget just nu. 

IMPERIAL PORTER Baltic Porter Brygghuset Finn (11839) Sverige 32:90 kr

Just nu finns massor av kolsvarta brygder på Systembolaget. Några av dessa är av ölstilen baltisk porter som syftar på den underjästa (jäst med lagerölsjäst) porter som blev stor i länderna runt Östersjön. Den här alkoholstarka portern bjuder på stora lena smaker. Inslag av kavring och söt lakritskola med lätt rökighet i slutklämmen. Även en syrlig överton av svarta vinbär och karamelliserat socker. Komplex och intressant.

BETYG: 4 av 5

IPA Clown Shoes Galactica IPA (92577) USA, 34:90 kr

Ett bryggeri som heter Clown Shoes, går det att ta på allvar? Ja, när det gäller den här typen av brygder. Galactica bockar av på allt som fans av modern IPA vill ha. Fylligt och värmande med en uppumpad humleprofil. Potenta aromer av torkad frukt, gräs och tändsticksplån samt toner av både mango, knäck och kåda. Färskt och maffigt och definitivt inget att skratta åt.

BETYG: 4 av 5

ALE Oppigårds Winter Ale (11320), Sverige, 27:90 kr

Årets första julölstips! En trotjänare från Sveriges mest stabila hantverksbryggeri, Oppigårds Bryggeri. Deras julöl kan sägas vara en amerikansk brown ale där både malt och humle får ta plats. Vackert kopparröd färg. Humlearomatiska toner och torkad frukt i doften. I smaken framträder choklad, karamell och lätt rostad malt. Modern citrushumle och pigg beska skapar balans och hög drickbarhet. Ett allroundöl till julbordet. 

BETYG: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!