Allt om Vins ölexperter, Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.
Allt om Vins ölexperter, Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. Foto: 356255103

Experternas tips på god öl – 3 höjdare att testa i helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl. 

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. 

Här är 3 goda på Systemet just nu. 

BARLEY WINE Bötet Barley Wine (11617) Sverige, 36 kr

Det här ölet lanserades första gången 2007 och är ett av Sveriges första barley wine och modern svensk klassiker. 2019 års version är som tidigare årgångar fruktig, söt och har en mjuk och len honungslik karaktär som tillsammans med knäckig malt gör ölet både smarrigt och komplext. Fungerar magiskt med karaktärsfulla ostar, testa med en mögelost eller vällagrad hårdost. Ölet blir dessutom ännu bättre med ett par års lagring så köp hem och lägg ner i källaren. 

BETYG: 5 av 5

BELGISK MÖRK ALE Mc Chouffe Brune (89573) Belgien, 25:90 kr

Med första klunken kommer en whiff av Dr Pepper (!) sedan följer den typ av lekfullt smakbygge som belgare är mästare på. En rad ”kalla” smaker: pepparmint, gran och anis. Fruktiga stråk av katrinplommon, körsbär och apelsin. Plus en nypa jästighet och kryddighet: muskot och vitpeppar. Förresten så är det inte en jultomte på etiketten, utan vätten Malcolm.

BETYG: 4 av 5

KELLERBIER Mahrs Ungespundet Kellerbier (11639) Tyskland, 29:90 kr

Bryggeriet Mahrs ligger i lagerölets mecka och i den UNESCO-skyddade staden Bamberg. Deras Kellerbier erbjuder det som hör stilen till: brödig smak av spannmål, fyllig maltighet, mjuka jästtoner och en örtig nyanserad humlesmak. Stiligt och törstsläckande men ändå med karaktär. I Coronatider får du fantisera ihop en biergarten och att du sitter under lummiga träd och dricker Mahrs Kellerbier.

BETYG: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!