Foto: Adobe Stock

Experternas tips på god öl – 3 flaskor att köpa till helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl. 

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. 

Här är 3 goda på Systembolaget just nu. 

IMPERIAL PORTER Limfjordsporter (1533) Danmark, 32:90 kr

När Thisted Bryghus köpte rättigheterna till Limfjordsporter på åttiotalet fortsatte bryggaren Petter Klemmensen att utveckla receptet i sju år innan han var helt nöjd. Tillsatsen av äkta engelsk lakrits samt användandet av rökmalt sätter tonen. Här finns nyanser av tjära, mörk choklad, kandisocker och tobak. En magisk ölklassiker, nu i Systembolagets fasta sortiment.

BETYG: 5 av 5

BARLEY WINE Don't Drink Barleywine (11446) USA, 79:90 kr

Barleywine är tungviktaren bland ales med hög alkoholhalt och söt vinös karaktär. Denna flaska är bryggd i samarbete med bloggen Don’t Drink Beer som som drivs av Alex Kidd. Han är en ölskribent och komiker som lanserat kultbegreppet ”Barleywine is Life” (googla det), en kärleksförklaring till malt, karamell, mörka frukter och eldig alkohol. Både ölen och bloggen är helt klart värda att kolla upp. 

BETYG: 4 av 5

ALE Remmarlöv The Winter Ale Organic (11230) Sverige, 24:50 kr

Skånska Remmarlöv har visat sig vara ett av Sveriges mest stabila bryggerier med en mycket hög lägstanivå. Detta vackert bärnstensfärgade julöl bjuder på doft av knäck och torkad frukt. Det smakar komplext maltigt, lite talligt och med fruktig beska. Noter av mjölkchoklad ihop med punchig beska plus syrliga nyanser med en underton av umami. Passar till en ugnsrostad stek. 

BETYG: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!