Foto: Shutterstock/Produktbilder

Experterna: 3 succéöl att njuta av på semestern

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka med tre lättdruckna öl i olika stil – som passar bra att njuta av i semestertider. 

Fredrik Berggren
Petur Olafsson

ENGELSK PALE ALE Timothy Taylors Landlord Pale Ale (51234) Storbritannien, 30:90 kr 

Ett semestertips för ölintresserade är att besök Ölstudion i Göteborg, Systembolagets första specialbutik för öl. Där finns många högklassiga brygder som bara finns här. Till exempel denna, kanske mest känt i sin cask-version där många menar att den är bäst i världen. En halvmörk, mild och mjuk brittisk pale ale med toner av toffee, valnötter, sultanrussin och lantbröd. Idealiskt att dricka långsamt medan man diskuterar små och stora väsentligheter. Kan även beställas i hela kollin om åtta stycken.

Betyg: 5 av 5

SESSION IPA Fjäderholmarna Sunscreen Session IPA (10443) Sverige, 21:90 kr 

Ett solskensöl från Fjäderholmarnas Bryggeri som bjuder på bitterljuvt riv. Det ljusa ölet på 4,5 procent har en lättklunkad skummande kropp, smaken och aromen präglas av påtaglig humlebeska lika intensiv som en påse Mentos. Låt burken stå framme en stund så den inte är för kylskåpskall, då framträder mer av ölets fruktighet med fjäderlätta toner av passionsfrukt, smörkex och vanilj.

Betyg: 4 av 5

PILSNER Göteborgs Nya Bryggeri Svensk Gårdspilsner (10410) Sverige, 23:90 kr

Göteborgs Nya Bryggeri är ett av Sveriges bättre lagerölsbryggerier. Nu släpper de en pilsner som ligger helt rätt i tiden, den är gjord med enbart svenska och ekologiska råvaror. Humlen har odlats på Korngården i Skåne och kornet som använts kommer Bjälbo Gård i Östergötland och är mältat hos Warbro Kvarn. Ölet bjuder på en riktigt snygg och rustik maltkaraktär och i eftersmaken framträder den där beskan som en pilsner ska ha. Ett öl som känns bra i magen, både känslomässigt och fysiskt.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Här är Systembolagets mest populära öl

3 enkla drinkar där för dig som gillar lime och citron