Foto: AXXEL6_+_VIEW-APART / Mirko - stock.adobe.com

Experterna: 3 riktigt goda öl att köpa till helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl. 

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. 

Här är 3 goda på Systemet just nu. 

SAISON Saison de Dottignies (11295) Belgien, 28:90 kr

Bryggeriet De Ranke ligger i Dottignies i sydvästra Belgien och namnet ”De Ranke” syftar på humlerankan. Saison de Dottignes blommar ut med kryddiga och fenoliska toner av ros och lavendel (typiskt saison) därefter följer rivig och spritsig humlebeska som friskar upp. En modest alkoholhalt för Saison (5,5%) gör ölet till en fin törstsläckare. Vi utmanar alla IPA-fantaster att våga prova. 

BETYG: 5 av 5

PALE ALE Råå Organic Rising Autumn (11896) Sverige, 19:90 kr

Skånska Råå Bryggeri brukar leverera välgjorda öl, men de sticker inte alltid ut i mängden. Nu blir det ändring på det. Här slår de till med en superb engelsk Pale Ale. Fint samspel mellan mjuka toner av sötlimpa, rostade nötter, mjölkchoklad och pigg, örtig bitterhet. Härligt matöl, prova till grillad kyckling eller andra rätter med mild kryddighet. 

BETYG: 4 av 5

ALE King Goblin, Wychwood Brewery (1310) Storbritannien, 26:90 kr

En brittisk ale på 6,6% i Systembolagets fasta sortiment. King Goblin är storebror till det numera klassiska ölet Hogboblin från Wychwood Brewery. Här finns allt som lillebror har, men mer av allt. Mörkt bärnstensfärgad och med typiskt brittiskt fruktiga toner av dadlar parat med nötigt knäckiga maltsmaker. Fungerar utmärkt till en biff med karamelliserad stekyta.

BETYG: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!