Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Experterna: 15 goda öl till kräftskivan

Foto: ©David Thyberg - stock.adobe.com

Öl passar riktigt fint till kräftskivor och sensommarfester. Här tipsar Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson & Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, om 15 goda öl i olika stilar. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

BELGOALE Orval, Belgien, nr 1650, 29:90 kr

Omdöme: Äntligen är Orval tillbaka på Systembolagets hyllor. Detta ikoniska klosteröl buteljeras med en ”halvvild” jäst, Brettanomyces, som gör den stallig, knastertorr och komplex. Ölets syra och kryddighet passar utmärkt till nykokta kräftor med dill. 

Betyg: 5 av 5 

IPA Stigbergets Amazing Haze, Sverige, nr 31487, 32:90 kr

Omdöme: Grumligt och fruktigt från de svenska kungarna av humledriven öl: Stigbergets Bryggeri. Somrigt med toner av passionsfrukt, mango och kryddig bitterhet. Som matöl kräver det stora smaker; grillat kött, vegoburgare eller liknande.

Betyg: 5 av 5 

PORTER Crossborders Porter, Storbritannien, nr 1242, 26:90 kr

Omdöme: ”Kräftor kräva dessa drycker” skaldade Albert Engström. Slagordet skulle kunna gälla porter och torr stout. Crossborders är len med rostade toner och underliggande beska som balanserar kräftornas sälta på ett utmärkt sätt.

Betyg: 4 av 5 

ALE Früh Kölsch Tyskland, nr 1367, 19:90 kr

Omdöme: Ölstilen kölsch är ursprungsskyddat och får enbart användas på öl bryggd i Köln. Früh Kölsch är ett stilexempel med balans, friskhet med inslag av hö, örtig humle och viss honungssötma. Fräsch, törstsläckande och kompatibel med kräftorna.

Betyg: 4 av 5 

SESSION IPA Stone Go Go To India Pale, Tyskland, nr 88742, 14:90 kr

Omdöme: En session-IPA från de amerikanska pionjärernas Berlinbryggeri. Fokus på humle med blommiga toner, grapefrukt och tallbarr. Den mycket tydlig beskan gör att ölet kan stå upp emot och fräscha upp feta skaldjursröror.

Betyg: 4 av 5 

SURÖL How to Tear Down This Wall Raspberry, Sverige, nr 1620, 19:80 kr

Omdöme: Norrländska This is HOW bjuder på en frisk och syrlig berliner weisse med bär. Toner av både hallon och grapefrukt. Testa att servera som välkomstdrink på sommarfesten eller kräftskivan – en garanterad snackis.

Betyg: 4 av 5 

LJUS LAGER Zwickel Urban Chestnut, Tyskland, nr 1393, 22:90 kr

Omdöme: Lagerölstrenden ger oss allt fler högklassiga lageröl. Detta exempel är maltigt mjuk, lättdrucken och har det mesta man kan förvänta sig från ölstilen; rena smaker, inslag av spannmål och en örtig nyanserad humlesmak. 

Betyg: 4 av 5 

IPA Shape Shifter West Coast IPA, Storbritannien, nr 1523, 21:90 kr

Omdöme: Den distinkta beskan gör den här IPA:n till en mångsidig matöl. Toner av granskott, grönt gräs samt syltig sötma och frisk mineralitet. Harmonierar bäst med fisk- och skaldjursrätter, men fixar också grillade burgare.  

Betyg: 4 av 5 

SESSION IPA Captain Lawrence Effortless Grapefruit IPA, USA, nr 1210, 23:90 kr

Omdöme: Bra lågalkoholöl (4,5%) när du vill väga upp för många nubbar och snapsvisor. Mustig doft av solmogna citrusfrukter. Juicig och fruktig med tropisk humle; tänk ananas, apelsin, klementin plus stänk av grape. 

Betyg: 4 av 5 

BELGOALE Viven Ale, Belgien, nr 1343, 21:90 kr

Omdöme: En blond belgier som lyckas kombinera och balansera jästiga toner med maltsötma och beska. Lätt kryddig doft av örtig humle och apelsin. Smaken har en tydlig beska, karamellig sötma samt en lätt kryddighet. Lättdrucket men med karaktär.

Betyg: 3 av 5 

LAGER Comet Wheat Lager, Sverige, nr 1300, 14:90 kr

Omdöme: Comet Wheat Lager är en ”modern lager” som sätter fokus på humle från den nya världen. Aromatisk, blommig och fruktig doft och en smak som kombinerar vetebullskänsla med beska, citrus samt exotisk fruktighet från fem sorters humle.

Betyg: 3 av 5 

LAGER DAB, Tyskland, nr 1357, 9:90 kr

Omdöme: En klassiker inom lagerölstypen Dortmunder/Export. Doften är maltig, ren, frisk, lätt metallisk och med en tydlig brödighet. Balanserad beska med frisk örtighet. Ett enkelt men snyggt öl som passar perfekt till ett lass nyskalade färska räkor.

Betyg: 3 av 5 

LAGER Holba Serak, Tjeckien, nr 1313, 9:90 kr

Omdöme: Klassisk pilsnerdoft av spannmål, knäckebröd och örter. Den lägre alkoholhalten (4,7%) och den lätta kroppen gör det till en behaglig och frisk törstsläckare. En prisvärd tjeckisk lager med hög hinkabilitet som funkar bra som allroundöl.

Betyg: 3 av 5 

VETEÖL Grünbacher Urweisse Hell, Tyskland, nr 1267, 19:90 kr

Omdöme: Tyskt veteöl passar alltid utmärkt till kräftor och skaldjur. Detta är en fräsch och lätt variant. Alla klassiska kännetecken finns där – estriga toner av banan, honung och kryddnejlika – men i lite mindre doser än vanligt.

Betyg: 3 av 5 

ALKOHOLFRITT Ü.NN IPA Alkoholfrei, Tyskland, nr 1978, 21:90 kr

Omdöme: Rund vörtig smak med lätt rökiga inslag av tobak och kaffe. Vi anar lite aromatisk humle, men den låga beskan och relativt tunna kroppen gör att vi är tveksamma till att kalla det här en IPA, men en helt okej alkoholfri öl.

Betyg: 3 av 5