Expertens tips för att piffa upp adventsfesten

Foto: Sara Winter / sara_winter - stock.adobe.com

Här tipsar Allt om Vins bloggare Håkan Larsson om god julöl och tilltugg som gör adventsfesten, den både smakrikare och roligare, glöggen till trots. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Briekex med Norrlands guld

Smarriga små sesamkex toppas med krämig brie och hjortronsylt – det bästa från flera världar och gott både till öl och glögg.

15 personer:

ca 30 sesamkex, svarta eller vita

200-250 g brie av fast sort

hjortronsylt

Kantskär brien, dela i tunna bitar och fördela på kexen. Toppa med en liten klick sylt och servera rumsvarma.

Möjligheter

Byt brien mot kittost och hjortronsylten mot vinbärsgelé så får du en annan smakhöjdare.

Knäckesticks med paté, rostad pistasch och lingon

Julens godaste pastejmacka uppstår när rostade pistaschnötter ger knaper åt vild paté. Med syrliga lingon på toppen fattas bara en god öl.

15 personer:

15 knäckesticks

50 g skalade pistaschnötter, salta eller osaltade

250-300 g vilt- eller murkelpaté

färska eller frysta lingon

Dela sticksen på mitten så du får 30 bitar. Rosta nötterna i torr panna, varsamt så de får lite yta men inte bränns.

Fördela patén på sticksen, toppa med nötter och några lingon. Servera rumstempererade.

Uppiffad pastej

Ett alternativ till viltpatén är att blanda vanlig leverpastej av bra kvalitet med ett par matskedar cognac eller portvin och kanske lite pressad vitlök.

I glaset

Det finns en uppsjö julöl att välja på, från lätta lagerliknande till mörk porter. 

Här passar de klassiska svenska som Jämtlands Julöl, nr 11382, 23:90 kr/33 cl, eller Wisby Julbrygd, nr 11311, 21:90 kr/33 cl.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!