Dryckesexperten: Här är julens godaste öl

Julöl intresserar många - med all rätt. För visst är det något speciellt med den öl som serveras till julbordet. Allt om Vins Andreas Grube tipsar om nio personliga favoriter från årets sortiment. 

Brygghuset Finn Winter Bock, nr 32286, 24,70 kr

Omdöme: Härligt dov i doft och smak, med nyanser av enris, kaffe, farinsocker och lite rökt korv. Sitter lika bra på egen hand som till köttbullarna och revbensspjällen. Snyggt hantverk från Landskronas stolthet.

Sigtuna Winter IPA Organic, nr 11319, 23,60 kr

Omdöme: En av mina favoriter från årets provning. Här möter aprikos, grapefrukt och passionsfrukt rejäl beska och smakdjup. Lång välbalanserad finish med aningen barriga övertoner. Grymt god!

D’aulne Christmas Triple Ale, nr 11293, 24,70 kr

Omdöme: Smakrik och maffig öl I belgisk trippelstil med gott om mango, aprikos, honungstoner och örter. Fantastiskt fräsch och lätt i gommen med tanke på den höga alkoholen (9 procent).

Qvänum Mat & Malt Santa Claes, nr 32636, 40,80 kr (lokalt sortiment)

Omdöme: Härligt maltig mörk lager i rätt tillgänglig och lättklunkad stil. I smaken också gott om örtighet och i eftersmaken en lätt lakritston. Bra allroundbärs från det lokala sortimentet. 

Wisby Julbrygd, nr 11311, 21,90 kr

Omdöme: Smakrik mörk lager med gott om lakrits, pumpernickel, rostat kaffe och russin i doften. Smaken bjuder på schyst beska och inslag av kakao. Fin längd och bra balans mellan beska och sötma.

Oppigårds Winter Ale, nr 11320, 27,90 kr

Omdöme: Den här brukar hamna högt i mina noteringar, och så också i år. Gillar den här kombinationen av läskande klunkvänlighet och tryck i smakerna. Allroundölens allroundöl.

Aas Juløl Vellagret, nr 12512, 27,90 kr

Omdöme: Den här norska alen är inget mindre än en smakexplosion. Chokladtryffel, pomerans, torkade fikon, russin, kaffe och apelsinzest i helgjuten och kraftfull kombination. Alkoholen snyggt balanserad.

Charlis Snöfall, nr 11269, 24,70 kr

Omdöme: En riktig hit från Charlis Brygghus i Kristianstads kommun. Maltigt kryddig med tryck i smakerna med lite röka toner tillsammans med kaffe, choklad, granbarr och pumpernickel.

Göteborgs Winter Ale, nr 11309, 24,70 kr (lokalt sortiment)

Omdöme: Härligt läskande öl som bjuder på både bra beska och frisk fruktiga toner av citrus och aromatisk, aningen tropisk, frukt. Perfekt öl för att rensa paletten när julsmakerna blir för mastiga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!