Därför säljer inte Systembolaget kall öl

Man får kyla ölen själv även fortsättningsvis.

Foto: ©NewFabrika - stock.adobe.com

Man får kyla ölen själv även fortsättningsvis.

Sommarhetta och kall öl direkt från Systembolagets butiker. Det senare kommer inte att bli verklighet inom någon överskådlig framtid. 

Allt om Vin förklarar varför. 

Andra har också läst

Solsken och semester är lika med kall öl för många svenskar. En och annan anser därför att det vore praktiskt att kunna handla kyld öl på Systembolaget. Under de varma sommarmånaderna dyker frågan ibland upp från kunder. Men Systembolaget har inga sådana planer. 

– Systembolaget erbjuder inte kylda drycker eftersom det uppmuntrar till omedelbar konsumtion och ligger inte i linje med Systembolagets uppdrag, säger Systembolagets pressekretare Karin Husberg. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Utöver den alkoholpolitiska motiveringen vägs även miljöaspekten in. Att installera energikrävande kylskåp i var och en av Systembolagets butiker skulle ge en negativ klimatpåverkan. På kortare sikt skulle sådant åtagande också vara förenat med höga kostnader. 

Systembolaget har dessutom ett uttalat mål att inte särbehandla några av sina leverantörer.

– Det vore besvärligt att bestämma vilka öl som ska kylas och vilka som inte ska kylas. Det är en svår ekvation när vi samtidigt måste behandla alla lika, har Systembolagets presschef Lennart Agén tidigare sagt till sajten Beernews.com

Sannolikheten för att man kommer att omvärdera ståndpunkten är med andra ord väldigt liten. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

– Frågan dyker upp emellanåt men inte särskilt ofta. I nuläget har vi inga planer på att införa kylda drycker, förklarar Karin Husberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!