Systembolaget har redan specialbutiker med vinkällare, men nu kommer den första butiken med öl i fokus.
Systembolaget har redan specialbutiker med vinkällare, men nu kommer den första butiken med öl i fokus. Foto: Systembolaget/Pressbild

Därför kommer Systembolagets nya butik sälja kyld öl

Systembolagets nya unika butik kommer att sälja kyld öl. 

Men kanske inte riktigt av det skälet som många skulle gissa på. 

Allt om Vin tog reda på vad som egentligen gäller inför öppnandet av nya ”ölstudion”. 

Det är sedan tidigare känt att Systembolaget den 4:e november öppnar en helt ny butik i Nordstan i Göteborg. Under namnet ”ölstudion” kommer fokus att ligga på öl med ett betydligt större utbud av så kallad specialöl. 

Men den senaste tiden har det florerat rykten om att man också kommer att kunna köpa kall öl i butiken. Något som i så fall skulle vara en glad nyhet för många kunder som önskar att man snabbt kunde införskaffa ett par kalla under till exempel varma sommardagar. 

Inte tal om kylskåpskall öl

Så vad stämmer egentligen. När Allt om Vin frågade blev svaret både ja och nej. Det stämmer att den nya butiken kommer att ha en avdelning med kylda drycker, men riktigt kall öl är det inte tal om. 

– I ölstudion kommer vi att ha ett större utbud av specialöl, bland annat mer exklusiv humlearomatisk ale, som är mer känslig. För att bevara dess kvalitet testar vi därför att ha en tempererad förvaring i den här butiken. Vid öppning så kommer den tempererade förvaringen att innehålla öl inom stilarna Hazy IPA, IPA och Dubbel IPA. Vi kommer inte sälja kylskåpskall öl. Temperaturen kommer att vara strax över 10 grader, förklarar Emelie Westrup, kategorichef för bland annat öl på Systembolaget.

Risk för att konsumtionen ökar

Så några kylskåpskalla flaskor kommer alltså inte att kunna köpas. Och det är heller inte aktuellt med någon förändring i andra butiker runtom i landet. Anledningen till att Systembolaget inte vill sälja öl i kylskåp är precis som tidigare att man då tror att konsumtionen kommer att stiga. 

– Vi ser en risk att kylda drycker skulle öka spontanköpen och därmed alkoholkonsumtionen, vilket går emot vårt uppdrag, berättar Emelie Westrup.

Systembolagets nya ölbutik är däremot inte den enda specialbutiken som inriktat sig lite extra på en viss produkt. I dag finns till exempel tre vinkällarbutiker i Sverige, närmare bestämt på PK-huset i Stockholm, i Gårdabutiken i Göteborg och i Hansagallerian i Malmö.

Fler specialbutiker kan följa beroende på efterfrågan

Just nu är det inte heller aktuellt med några nya Systembolag likt butiken som snart öppnar i Göteborg. 

– Om, och i sådant fall vilka, andra typer av specialbutiker som kan bli aktuella att testa framöver beror på vilken efterfrågan vi ser hos våra kunder, förklarar Emelie Westrup. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!