Nedkyld öl på Systembolaget kommer inte att ske inom en snar framtid enligt dem själva
1 av 2: Nedkyld öl på Systembolaget kommer inte att ske inom en snar framtid enligt dem själva Foto: Stock Adobe
Kall öl på Systembolaget skulle uppmuntra till omedelbar konsumtion
2 av 2: Kall öl på Systembolaget skulle uppmuntra till omedelbar konsumtion Foto: Stock Adobe

Därför säljs inte kall öl på Systembolaget

En rekordvarm sommar har fått flera ölälskare att hoppas på att det ska finnas kall öl på hyllorna på Systembolaget. Det är dock hittills bara ett önsketänkande som inte verkar hända – här är några anledningar varför. 

Att temperaturen har en stor påverkan på ölets kvalitet är det många som är överens om. Öl är rikt på humle och mår framför allt bra av att stå svalt eller kallt för att behålla smakerna en längre tid. Under sommaren har det varit varmare än vanligt i flera av Systembolagets lokaler och en butik i Stockholm fick till och med stänga när temperaturerna nådde runt 40 grader. Något som ökat efterfrågan på att varor som exempelvis öl borde förvaras i kylskåp för att hålla sin kvalitet i dessa förhållanden.

LÄS OCKSÅ: Bästa ölen i sommar – betyg på 10 svalkande favoriter

Men att ölen skulle finnas nedkyld på Systembolaget är något som inte kommer att ske inom en snar framtid – om det ens någonsin skulle bli aktuellt att införa. 

– Vi får den frågan i bland, både av kunder och andra. Men vi kommer inte att införa det bara för att en butik fick stänga på grund av värmen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén, skriver sajten Beernews.se.

Han framför två huvudskäl till varför det inte är aktuellt i nuläget. Det ena handlar om risken för ökad konsumtion.

– Alkoholpolitiskt skulle kall öl uppmuntra till omedelbar konsumtion och risk för ökad konsumtion, säger han.

Enligt Lennart Agén ligger det inte i Systembolagets riktlinjer att uppmuntra till konsumtion vilket är ett starkt argument för att inte kyla ölen. Det andra skälet är att alla leverantörer ska behandlas lika av Systembolaget. Om ett öl kyls borde alltså alla kylas.

LÄS OCKSÅ: Så mycket starksprit innehåller en vanlig lättöl 

– Det vore besvärligt att bestämma vilka öl som ska kylas och vilka som inte ska kylas. Det är en svår ekvation när vi samtidigt måste behandla alla lika, säger Agén.

Han säger också att omsättningen för ölen på hyllorna är så stor att ölen inte hinner bli gammal innan den köps.

– Det finns i dag inget beslut om att vi ska utreda den frågan, så det ligger nog långt bort att det ska bli så, säger Agén.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!