Industriell utveckling, ny kunskap och ett växande intresse för hälsa har bidragit till en enorm framfart för alkoholfri öl under de senaste åren. Näthandeln ökade till exempel med flera hundra procent under 2020.
LÄS MER: Försäljningen av alkoholfri öl har ökat med 351 procent
I dag är ölen på ungefär samma nivå som mellanölen och större än den klassiska lättölen när det kommer till försäljning.
Högre andel alkohol är ofta dyrare
Men trots succén finns det en fråga som återkommer med jämna mellanrum, som ställs av både av öldrickare i allmänhet och av lättölsälskare i synnerhet. Det handlar om prissättningen.
Generellt kan man säga att ju mer alkohol en flaska eller burk innehåller, desto högre är priset. En lättöl är billigare än en folköl, som i sin tur oftast är billigare än en jämförbar starköl. Men när det kommer till alkoholfri öl fungerar inte den modellen.
LÄS MER: Är den klassiska lättölen på väg att dö ut?
Kan kosta som en starköl
En alkoholfri öl kan i handeln kosta lika mycket som en starköl, ibland mer. Och i jämförelse med en lättöl är priset betydligt högre, trots lägre alkoholhalt men med samma skattebelopp (alkoholfri öl upp till 0,5 % är fri från alkoholskatt men skattesatsen är ändå 0 kronor upp till 2,8 volymprocent). Varför är det så? Hur kommer det sig egentligen?
Tillverkningsprocessen påverkar priset
Ja, det går så klart inte svara för precis alla bryggerier och producenter, undantag till anledningar finns alltid. Men frågar man branschorganisationen Sveriges Bryggerier, vars medlemmar producerar öl, läsk, cider och vatten, så handlar det framför allt om tillverkningsprocessen. Den är många gånger komplex och resurskrävande på grund av extra moment.
– Det är svårt att bevara alla smakämnen när man tar bort alkoholen. Med de metoder som främst används i dag för att göra alkoholfri öl, så brygger man först ett riktigt öl, för att sedan ta bort alkoholen. Där finns olika tekniker, främst genom filtrering (omvänd osmos) eller destillering under vakuum. Det går med andra ord åt precis lika mycket råvaror, tid och energi som att göra ett vanligt öl, plus att du ska ta bort alkoholen. Därför är alkoholfri öl ofta dyrare än lättöl, som främst tillverkas genom att man avbryter jäsningen när den uppnått tillåten styrka. En betydligt billigare teknik, förklarar Erika Danckwardt-Lillieström på Sveriges Bryggerier.
Vilken metod som är bäst beror på ”bryggarens kunskaper”
Även ölexperten är inne på skillnad i teknik och utrustning.
– Stora, kapitalstarka bryggerier har råd med teknik för vakuumdestillering eller omvänd osmos. Mindre bryggerier får hämma jäsningen på olika sätt. Vilken metod som ger bäst smakmässiga resultat beror som alltid på bryggarens kunskaper samt receptet och ingredienserna. Plus vad man själv gillar att dricka så klart, säger Petur Olafsson, en av Allt om Vins ölprofiler som tillsammans med Fredrik Berggren tipsar om öl varje vecka.
LÄS MER: Experterna: 3 riktigt goda öl att testa i helgen
Några metoder som används för att tillverka alkoholfri öl
Vakuumdestillation
Ett vanligt öl vakuumkokas i låg temperatur.
Omvänd osmos
Ölet utsätts för ett yttre tryck och med hjälp av ett membran filtreras alkoholen bort från ölet.
Kallkontakt
Metod där vört kyls ner innan man tillsätter jästen. Sedan följer en långsam jäsning som avbryts innan alkoholhalten blir för hög.
Malt med lite stärkelse
Bryggaren väljer malt som inte innehåller så mycket stärkelse. Stärkelse blir till socker som blir till alkohol. Mindre stärkelse ger alltså mindre alkohol.
Källa: Systembolaget
Alkoholfrii öl kan innehålla alkohol
EU säger att alkoholhalten ska vara märkt på drycker med minst 1,2 procent alkohol. Alkoholfritt på Systembolaget innebär att drycken innehåller högst 0,5 procent. Drycker med noll procent märks ut med en särskild etikett.
Källa: Systembolaget
Källa skattesatser: Skatteverket