Alkoholfri öl har blivit en succé under de senaste åren. Men trots avsaknad av alkohol är ölen ofta dyrare än lättölen.
1 av 2: Alkoholfri öl har blivit en succé under de senaste åren. Men trots avsaknad av alkohol är ölen ofta dyrare än lättölen. Foto: Adobe Stock
Den klassiska lättölen är i dag omsprungen av den alkoholfria ölen, då den inte säljer som förr trots ett lägre pris.
2 av 2: Den klassiska lättölen är i dag omsprungen av den alkoholfria ölen, då den inte säljer som förr trots ett lägre pris. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN GT/EXPRESSEN

Därför är alkoholfri öl ofta mycket dyrare än lättöl

Den alkoholfria ölen gör succé i Sverige.

Men trots avsaknaden av alkohol kostar drycken ibland som en starköl och har ett betydligt högre pris än den klassiska lättölen.

Allt om Vin tog reda på varför det är så. 

Industriell utveckling, ny kunskap och ett växande intresse för hälsa har bidragit till en enorm framfart för alkoholfri öl under de senaste åren. Näthandeln ökade till exempel med flera hundra procent under 2020. 

I dag är ölen på ungefär samma nivå som mellanölen och större än den klassiska lättölen när det kommer till försäljning. 

Högre andel alkohol är ofta dyrare

Men trots succén finns det en fråga som återkommer med jämna mellanrum, som ställs av både av öldrickare i allmänhet och av lättölsälskare i synnerhet. Det handlar om prissättningen.

Generellt kan man säga att ju mer alkohol en flaska eller burk innehåller, desto högre är priset. En lättöl är billigare än en folköl, som i sin tur oftast är billigare än en jämförbar starköl. Men när det kommer till alkoholfri öl fungerar inte den modellen. 

Kan kosta som en starköl

En alkoholfri öl kan i handeln kosta lika mycket som en starköl, ibland mer. Och i jämförelse med en lättöl är priset betydligt högre, trots lägre alkoholhalt men med samma skattebelopp (alkoholfri öl upp till 0,5 % är fri från alkoholskatt men skattesatsen är ändå 0 kronor upp till 2,8 volymprocent). Varför är det så? Hur kommer det sig egentligen? 

Tillverkningsprocessen påverkar priset

Ja, det går så klart inte svara för precis alla bryggerier och producenter, undantag till anledningar finns alltid. Men frågar man branschorganisationen Sveriges Bryggerier, vars medlemmar producerar öl, läsk, cider och vatten, så handlar det framför allt om tillverkningsprocessen. Den är många gånger komplex och resurskrävande på grund av extra moment. 

– Det är svårt att bevara alla smakämnen när man tar bort alkoholen. Med de metoder som främst används i dag för att göra alkoholfri öl, så brygger man först ett riktigt öl, för att sedan ta bort alkoholen. Där finns olika tekniker, främst genom filtrering (omvänd osmos) eller destillering under vakuum. Det går med andra ord åt precis lika mycket råvaror, tid och energi som att göra ett vanligt öl, plus att du ska ta bort alkoholen. Därför är alkoholfri öl ofta dyrare än lättöl, som främst tillverkas genom att man avbryter jäsningen när den uppnått tillåten styrka. En betydligt billigare teknik, förklarar Erika Danckwardt-Lillieström på Sveriges Bryggerier. 

Vilken metod som är bäst beror på ”bryggarens kunskaper” 

Även ölexperten är inne på skillnad i teknik och utrustning. 

– Stora, kapitalstarka bryggerier har råd med teknik för vakuumdestillering eller omvänd osmos. Mindre bryggerier får hämma jäsningen på olika sätt. Vilken metod som ger bäst smakmässiga resultat beror som alltid på bryggarens kunskaper samt receptet och ingredienserna. Plus vad man själv gillar att dricka så klart, säger Petur Olafsson, en av Allt om Vins ölprofiler som tillsammans med Fredrik Berggren tipsar om öl varje vecka. 

Några metoder som används för att tillverka alkoholfri öl

Vakuumdestillation 

Ett vanligt öl vakuumkokas i låg temperatur.

Omvänd osmos 

Ölet utsätts för ett yttre tryck och med hjälp av ett membran filtreras alkoholen bort från ölet. 

Kallkontakt

Metod där vört kyls ner innan man tillsätter jästen. Sedan följer en långsam jäsning som avbryts innan alkoholhalten blir för hög.  

Malt med lite stärkelse 

Bryggaren väljer malt som inte innehåller så mycket stärkelse. Stärkelse blir till socker som blir till alkohol. Mindre stärkelse ger alltså mindre alkohol.

Källa: Systembolaget

Alkoholfrii öl kan innehålla alkohol

EU säger att alkoholhalten ska vara märkt på drycker med minst 1,2 procent alkohol. Alkoholfritt på Systembolaget innebär att drycken innehåller högst 0,5 procent. Drycker med noll procent märks ut med en särskild etikett.  

Källa: Systembolaget

Källa skattesatser: Skatteverket 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!