Bästa sommarölen enligt experterna

En kall och svalkande öl i solen kan vara en av semesterns höjdpunkter. Allt om Vins ölexperter, Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week, tipsar här om 10 riktigt prisvärda sommaröl.

Både pilsner, ale, lager, veteöl, folköl och alkoholfritt. 

1. LAGER Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier (30111) Sverige, 21:90 kr

 

 

Omdöme: Det är egentligen ganska osannolikt. Nya Carnegiebryggeriet ihop med Brooklyn Brewery gör en kellerbier i klass med de tyska originalen. Ren, stram och svalkande med stuns i smaken. Skulle platsa fint i en biergarten en stekhet dag.

Betyg: 4 av 5

 

 

2. LAGER Cirrus The Cloudy Lager (1361) Sverige, 13:90 kr

 

 

Omdöme: Med varumärket Brutal Brewing kan Spendrups ta ut svängarna lite mer. Cirrus är en trevlig, lättdrucken, lätt grumlig lager som fungerar perfekt som gräsklipparöl. Domineras av gräsig, frisk bitterhumle med lätta toner av grape och citron.

Betyg: 3 av 5

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas - guide

 

 

3. ALE Oppigårds Single Hop Ale (1475) Sverige, 18:50 kr

 

 

Omdöme: Som namnet antyder används enbart en humlesort i denna lätta men smakrika ale från Oppigårds Bryggeri. En stabil törsläckare med inslag av vetebulle, blommor, citrus och tydlig beska. Upplev en dalasommar.

Betyg: 4 av 5

 

 

4. ALE Poppels Passion Pale Ale (31408) Sverige, 24:90 kr

 

 

Omdöme: Missa inte att ta in den härliga doften av passionsfrukt, ananas och tropiska frukter innan du tar första klunken. Poppels har här lyckats med att balansera ölets humliga karaktär med fräsch fruktighet som inte tar överhanden, vilket är sympatiskt.

Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Så mycket starksprit innehåller en vanlig lättöl

 

 

5. PILSNER Remmarlöv The Lupo Pils (1130) Sverige, 17:90 kr

 

 

Omdöme: Remmarlöv Gårdsbryggeri har en hög nivå på sina öl och denna klassiska pilsner med moderna inslag är inget undantag. Aromatisk humle, krispig maltighet och en lång tydlig beska med citrusinslag. Grymt god och dessutom ekologisk!

Betyg: 5 av 5

 

 

6. VETEÖL Stone White Ghost Berliner Weisse (1597) Tyskland, 22:90 kr

 

 

Omdöme: Amerikanska Stone Brewing har öppnat ett bryggeri i Berlin. Där brygger de denna uppfriskande och stilrena Berliner Weisse. Påminner om ett glas kall citronlemonad med inslag av fläder och slånbär och ett ganska uppkäftig bett i syran.

Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: I en djungel utav öl – här är din guide

 

 

7. LAGER Budvar Budejovicky (1353) Tjeckien, 14:90 kr

 

 

Omdöme: En tjeckisk pilsner på sommaren är aldrig fel. Detta prisvärda exempel på 50 cl burk är en klassiker som bryggts sedan 1895 i södra Tjeckien. Med smak av bröd, en gräddig maltighet och örtigt kryddiga humletoner fungerar den både solo som till mat.

Betyg: 3 av 5

 

 

8. VETEÖL Hoegaarden Wit Blanche (1563) Belgien, 16:90 kr

 

 

Omdöme: Stilsäker klassiker av öltypen witbier. Vetetoner, koriander och elegant citrus från pomeransen gör ölet både lättdrucket och intressant. Servera det rejält kallt, öl blir inte mycket mer uppfriskande än såhär.

Betyg: 4 av 5

 

LÄS OCKSÅ: Snabbguide – så häller du upp en öl på rätt sätt

 

 

9. FOLKÖL/SURÖL Brekeriet Picnic Sunrise (folköl) Sverige kr

 

 

Omdöme: Ett ovanligt folköl från skånska Brekeriet. Här samsas en snygg syra ihop med friska hallon och komplexa toner från jästen. Perfekt alkoholhalt (2,7%) för att kunna dricka mitt på dagen, på utflykten eller varför inte som en aptitretande aperitif.

Betyg: 4 av 5

 

 

10. ALKOHOLFRI Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse (1943) Internationell, 18:20 kr

 

 

Omdöme: Mikkeller är skickliga på alkoholfri öl. Denna Berliner Weisse har syrligheten och den lätta munkänslan man förväntar sig, fast med lite för mycket vörtighet. Fruktig med en touch av äpplen, fläder, rabarber och hallon.

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!