Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week har gått igenom sortimentet av öl på Systembolaget och plockat ut de 15 bästa till påsken.
Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week har gått igenom sortimentet av öl på Systembolaget och plockat ut de 15 bästa till påsken. Foto: Nataliya Arzamasova / nata_vkusidey - stock.adobe.com

15 goda öl till påskmaten

Ölexperterna Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week har gått igenom sortimentet av öl på Systembolaget. Här ger de tips på 15 goda öl som passar till påskmaten. 

IPA Stigbergets New & Improved India Pale Ale, Sverige, nr 33307, 43:90 kr

Månadens favorit: En burköl för 44 spänn. Är det verkligen värt det? Ja, för en svensk IPA i världsklass med en rejäl dos superfräsch amerikansk humle så tycker vi det. Stora smaker och dofter av grapefrukt, ananas och tallbarr. 

Betyg: 5 av 5

Ahlafors Påsk Lager, Sverige, nr 1344, 19:80 kr

Schwarzbier: Mörk, lätt rökig lager från ett av Sveriges äldsta mikrobryggerier. Spännande schwarzbier som sticker ut i utbudet av påsköl. Passar till korv, stek och rökt kött. Tydligt rostade malttoner och kaffenyanser med torr avslutning.

Betyg: 4 av 5

Paulaner Münchner Hell, Tyskland, nr 2470, 16:90 kr

Helles: Tyska Paulaner levererar en gyllengul, krispig törstsläckare att klunka till skaldjur eller musslor. Trogen ölstilen Helles – ett nyanserat och balanserat lageröl, där mjuk maltsötma och brödighet möter återhållen örtig beska.

Betyg: 4 av 5

Hoppy Easter, nr 11167, 19:80 kr

Brown Ale: Brygghuset Finn har gjort en brown ale med lättare kropp, där humlen ges en framträdande roll. Hoppy Easter har basen i stabil maltighet, men blommar främst ut i en fräsch höig humlebeska med aromer av grape och andra citrusfrukter.

Betyg: 4 av 5

Rocket Brewing Company Easter Porter, Sverige, nr 34388, 34:90 kr

Porter: I Systembolagets lokala utbud finns många påsköl som går att beställa till hela landet. Vi har valt ut en pärla från Malmö. Rökig porter med beskan och de rostade tonerna i fin harmoni. Prova till charkbrickan!

Betyg: 4 av 5

Jämtlands Påskebrygd, Sverige, nr 1338, 20:90 kr

Brown Ale: Doftar friskt som en jämtländsk barrskog. Modern påskbrygd med distinkt, balanserad och örtig beska. Domineras av en nötaktig maltighet med inslag av mörk sirap. Fyllig smak, ganska lätt kropp – ett perfekt allroundöl. 

Betyg: 4 av 5

Oppigårds Easter Ale, Sverige, nr 1374, 28:90 kr

Brown Ale: Oppigårds trotjänare till påsk levererar alltid. Här är fokus på balans. Fruktig, lite nötig, knäckig och en fräsch amerikansk citrusbeska som gör ölet till ett stabilt allroundöl som fungerar till det mesta på påskbordet.

Betyg: 4 av 5

Titus Saltaire, England, nr 1364, England, 22:90 kr

Bitter: Perfekt om man vill ha ett svagare (3,9%) alternativ till påskbordet. Klassiskt brittiska smaker med knäckig maltighet med inslag av mörk sirap som balanseras upp av tydlig beska. Mycket smak sin lägre alkoholhalt till trots. 

Betyg: 4 av 5

Pumpviken Påsköl, Sverige, nr 1341, 30:30 kr

Mild: Denna mild från Nynäshamns Ångbryggeri har kommit att bli en påskklassiker. Brittiskt mjukt maltig med lätt rostade toner, karamell, mjölkchoklad och nötter. Snygg balans mellan sötma och beska. Passar till påskens lamm och annat kött.

Betyg: 4 av 5

Dales Pale Ale, USA, nr 1502 25:90 kr

Pale Ale: Det är lätt att glömma bort klassikerna. Som denna Coloradoöl, ett av de tidiga hantverksölen på burk. När humlesuget kommer med vårsolen erbjuder Dales Pale Ale en härlig aprikosig fruktighet, toner av grapefrukt och bra bett i beskan.

Betyg: 4 av 5

Jenny Nyströms Ekologiska Påsköl, Sverige, nr 11030, 19:80 kr

Amber Ale: Denna smarriga öl från Ängöl i Kalmar har inslag av blommor och karamell. Blir riktigt gott ihop med en fräsch citrusbeska som också gör att ölet kan pigga upp mycket av påskmaten. Modest i alkoholen (4,7%).

Betyg: 4 av 5

Früh Kölsch, Tyskland, nr 1367, 19:90 kr

Ale: Früh Kölsch ligger mellan ale och lager rent smakmässigt. Lättdrucket men utan att bli tråkigt. Mjuk, fruktig och frisk med inslag av hö, örtig humle och viss honungssötma. Ett törstsläckade öl med hög hinkabilitet om vårsolen tittar fram.

Betyg: 3 av 5

Mariestad Påskbrygd, Sverige, nr 1315, Sverige, 20:90 kr

Mörk lager: Storsäljaren under påsken. Mariestads har många supporters och levererar alltid stabila och drickbara öl. Även här; rund maltighet och sötma med inslag av både kola och karamell. Ett lagomöl som passar de flesta smaklökar. 

Betyg: 3 av 5

Kaiserdom Hefe-Weissbier, Tyskland nr 1258, 19:90 kr

Heffeweizen: Veteöl i tysk stil är ett perfekt matöl. Dess lätta friska karaktär är en snygg partner till bland annat korv, lax och skaldjur. Elegant kropp, friska kryddiga toner och vetekaraktär gör ölet till en bra törstsläckare.

Betyg: 3 av 5

Sigtuna Non Alco Pale Ale, Sverige, nr 1975, 16:90 kr

Alkoholfritt: Bra matöl för dig som föredrar lågalkoholöl (0,5%). Humlearomatisk och friskt. Den strama och lätt kryddiga beskan gifter sig lika bra med inkokt lax och silltårta som stekta lammkotletter och vårens första grillmat. 

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!