Bästa ölen till kräftor – experternas favoriter

Nu är kräftsäsongen i full gång. Allt om Vin låter Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week lista 10 goda öl som passar till kräftorna. 

 

1. VETEÖL Erdinger Weissbier Hefe (11208) Tyskland, 23:90 kr

Omdöme: Veteöl i tysk stil är ett perfekt matöl och den lätta friska karaktären är en snygg partner till räkorna och kräftorna. Elegant kropp, lätta kryddiga toner med inslag av vetebulle och en frisk subtil syra gör även ölet till en bra törstsläckare.
Betyg: 4 av 5

 

2. GEUZE 3 Fonteinen Oude Geuze (1622) Belgien, 68 kr

Omdöme: Ett spontantjäst öl i världsklass från mästarna på 3 Fonteinen. Fräscha citrusaromer – citron, lime, grapefrukt – och kruttorr syra i en komplex helhet. En festlig och lyxig aptitretare som passar till både musslor och andra skaldjur.
Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Öl i sommar – 10 goda enligt experterna

 

3. IPA Mikkeller/Brill 10 yr Anniversary (11441) Belgien, 39:90 kr

Omdöme: De kallas New England IPA, de grumliga, fruktiga och välhumlade brygderna som blivit allt mer populära. Mikkeller gör här en glutenfri variant i begränsad upplaga. Riktigt trevlig med distinkt beska och toner av ananas.
Betyg: 4 av 5

 

4. FOLKÖLS-IPA Nynäshamns Ångbryggeri Sommar-IPA (folköl) Sverige, ca 20 kr

Omdöme: Ett folköl från pionjärerna Nynäshamns Ångbryggeri. Smaken bjuder på en karamellig maltighet som ger en bra fyllighet relativt ölets låga alkoholhalt. Uppfriskande citrustoner och en fräsch tydlig efterbeska. Ett öl med balans och harmoni.
Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Cava  – 10 goda viner på Systembolaget

 

5. PORTER Fuller's London Porter (1634) Storbritannien, 23:30 kr

Omdöme: En prisvärd brittisk klassiker. Porter och stout fungerar fint med skaldjur – sältan i havsmaten möter den rostade karaktären ypperligt. I detta Londonöl finner vi choklad, lätt syra och lakrits. Överraska gästerna med något svart till kräftorna.
Betyg: 5 av 5

 

6. SAISON Saison Bocq (1586) Belgien, 56:90 kr

Omdöme: Ett matvänligt belgiskt bondgårdsöl från Brasserie du Bocq. Eleganta fruktiga och örtigt kryddiga toner från jästen matchar lätta inslag av vete och citron. Trevligt format (75 cl) att ställa fram på bordet och låta gästerna dela på.
Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Vin – 10 budgetviner under 80 kronor

 

7. PILSNER Råå von Pilsen (31660) Sverige, 14:90 kr

Omdöme: Ekologisk pilsner i tysk stil, föredömligt torr och brödig. Pigg, kvardröjande beska med frisk örtighet, lätt och pärlande kropp. Doftar lite orent annars hade det blivit högre betyg. Rekommenderas till ett lass nyskalade färska räkor.
Betyg: 3 av 5

LÄS OCKSÅ: 12 bästa rosévinerna enligt expertjuryn

 

8. PILSNER Eriksberg Juvelpilsner (1576) Sverige, 10:90 kr

Omdöme: Klassisk pilsnerdoft av spannmål, mineraler och örtig aromatisk humle. Den lägre alkoholhalten (4,5%) och den lätta kroppen gör det till en behaglig och frisk törstsläckare med pigg efterbeska. En prisvärd lager på burk.
Betyg: 3 av 5

 

9. ALKOHOLFRITT Clausthaler Unfiltered (1976) Tyskland, 11:90 kr

Omdöme: Bryggd som en zwickel, en ofiltrerad öl där jästfällningen är kvar. Torrhumlad med amerikansk cascadehumle. Citron och tropisk frukt i doften. Grumlig, ganska fyllig med lagom beska för att passa till både fågel och fisk.
Betyg: 3 av 5

 

10. PORTER Svart (11348) Sverige, 20:90 kr

Omdöme: Mustig svensk porter från Slottskällans Bryggeri som präglas av viss rökighet. Här finner du toner av både charkuterier, grönpeppar och kaffesump. Låter det konstigt? Faktum är att den gifter sig ganska bra med dillen och sältan i kräftorna.
Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!