Ölexperterna tipsar om 15 höjdaröl att dricka i höst.
Ölexperterna tipsar om 15 höjdaröl att dricka i höst.
Ölexperterna tipsar om 15 höjdaröl att dricka i höst.
Ölexperterna tipsar om 15 höjdaröl att dricka i höst. Foto: hiddenhallow - stock.adobe.com

Bästa ölen i höst – 15 riktiga höjdare enligt experterna

Sugen på en riktigt god öl nu när hösten verkligen är här?  

Här tipsar Allt om Vins experter Petur Olafsson & Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, om några riktiga höjdare till höstmyset.  

PORTER Hedemora Porter (1213)  Sverige, 19:50 kr

Oppigårds är de svenska bryggarpionjärerna som alltid gör öl i stilig balans. Hedemora Porter ingår i en serie öl som hyllar de klassiska ölstilarna. Rostad malt, mustiga chokladtoner och aromatisk beska i perfekt avvägda doser. Kanon!

Betyg: 5 av 5

SYRLIG ÖL Rodenbach Grand Cru (1270) Belgien, 29:90 kr

Ett av Belgiens mest klassiska och komplexa öl. Rodenbach Grand Cru ligger på ekfat innehållandes mjölksyrabakterier som ger en frisk och spännande syra. Här finns också stalliga toner, vinäger, knäck och choklad. Intressant är bara förnamnet. 

Betyg: 5 av 5

STOUT Trouble Sleep (33423) Sverige, 47:90 kr

Stigbergets Bryggeri är mest känd för sina humliga öl. I den här vackra burken får du istället stora smaker av kaffe, mörk choklad, russinsötma och värmande alkohol. Plus rejäl beska. Dyr men delikat imperial stout att njuta av länge. 

Betyg: 5 av 5

 ALE Trappistes Rochefort 8 (1225) Belgien, 36:90 kr

Ett klassiskt trappistöl bryggd av trappistmunkar i Belgien. En stor maktkropp och komplex jäst ger fylliga toner av torkad frukt, knäck, romrussin och choklad. Passar perfekt till en mustig köttgryta eller en bit mögelost.

Betyg: 5 av 5

ALKOHOLFRI Sam’s Brown Ale, Storbritannien, 22:90 kr

Charmerande alkoholfri öl med nordengelsk pubkaraktär. Utsökt kombination av chokladig maltighet och rostad bitterhet. Gott till kött av olika slag; fläsk, lamm, nötkött eller vilt. Ölet finns i välsorterade livsmedelsbutiker. 

Betyg: 4 av 5

ALE Samuel Adams Boston Ale (1649) USA 18:90 kr

Hösten är rätt tid att återupptäcka den här klassikern, inspirerad av engelsk pale ale. Maltig med inslag av pumpernickel, apelsin och farinsocker. Kryddig beska och lite skön fruktighet i avslutet. Smakrik men inte överdrivet kraftig.

Betyg: 4 av 5

ALE Sierra Nevada Pale Ale (1525) USA, 23:90 kr

I flödet av all ny öl glömmer man lätt bort gamla klassiker som Sierra Nevada Pale Ale, USA:s mest inflytelserika hantverksöl. Friska smaker av citrus och en lång och tydlig grapefruktbeska som matchas av en lätt karamellig maltsmak. 

Betyg: 4 av 5

ALE King’s Shilling (1220) Skottland, 26:90 kr

BrewDog går till hemlandets rötter med en maffig wee heavy – en skotsk ale med rik smak av mörk frukt, karamellig malt och engelsk humle. Den här söta maltbomben värmer i höstmörkret. Prova till en ugnsgrillad nötstek med barbecuesås.

Betyg: 4 av 5

ALE Anosteké Blonde (88394) Frankrike, 73:80 kr

En ljus fransk ale i vacker storflaska. Lyckas vara både smakrik och törstsläckande. Här finns örtiga och jästiga toner, torkade frukter, lätt pepprighet och frisk beska. Ett allroundöl som fungerar till höstiga smaker men även som social dryck. 

Betyg: 4 av 5

ALE South Side Ale (1388) USA, 24:00 kr

Sugen på en kaxig höstöl? Caldera Brewing Company gör en amerikansk strong ale med värmande och söt maltighet, nästan åt bourbonhållet. Toner av torkade frukter och lakrits. Den kraftiga och kvardröjande beskan är bitter, barrig och mintig.

Betyg: 4 av 5

ALE Leffe Brune (1336) Belgien, 49:90 kr

En mörkbrun belgisk ale i storflaska. Här hittar vi choklad, farinsocker, nötter och en mjuk karamellsötma som samsas med lätta toner av kryddnejlika och fruktighet. Robust och maltig men samtidigt lättdrucken. Testa till en viltstek.

Betyg: 4 av 5

LAGER Göteborgs Nya Starkpilsner (30189) Sverige, 19 kr

Starkpilsner från Göteborgs Nya Bryggeri är ett något kraftigare ljust lageröl av exporttyp som fyller 15 i år. En bra fyllighet och en frisk utpräglad grundbeska gör att ölet klarar av att stå upp mot höstväder och robust mat.

Betyg: 4 av 5

HELLES Hofbräu München Original (1537) Tyskland, 20:90 kr

För dig som vill ha ett lite extra fylligt ljust lageröl. Doftar citron, honung och hö. Mjuk och brödig mineralisk torrhet. Vi gillar mixen av ljus malt, spannmål, örter och spritsig beska. God till en schnitzel eller gryta.

Betyg: 3 av 5

DUNKEL Lammsbräu Dunkel (1644) Tyskland, 18:90 kr

Maltigt lageröl som doftar våt kofta, gula löv och hasselnöt. Härlig bouquet av rostad kastanj och toffee samt lite umami i eftersmaken. Inte särskilt mycket beska. Namnet är passande – ölet är utmärkt till lammstek med färska örter. 

Betyg: 3 av 5

MÖRK LAGER Arboga Mörk Lager (1314) Sverige, 12:90 kr

Ett lageröl där betoningen ligger på mörk malt. Tydlig karamellsötma, choklad, knäck och en lätt rostad brödighet samt fruktiga toner. Enkelt och höstigt lageröl som fungerar fint till pyttipanna och ägg samt annan husmanskost.

Betyg: 3 av 5