Årets bästa julöl enligt experterna

Julöl är viktigare än julklappar för många.

Tur då att experterna Petur Olafsson & Fredrik Berggren – från GBG Beer Week – har en välfylld tomtesäck med julens bästa öl.

Här har de satt betyg på 11 favoriter och tipsar också om vilken mat som passar till.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. ALE Electric Nurse Winter Brown Ale (11540) Sverige, 24:90 kronor

Omdöme: Denna pärla var med på vår topplista över julöl för två år sedan. Efter en liten dipp förra året är den tillbaka i fin form. Fräsch barrskogsdoft, kaffe, nötiga toner och en utpräglad beska. Värmer gott när snön faller.
Betyg: 4 av 5

2. IPA Sigtuna Winter IPA Organic (11319) Sverige, 23:60 kronor

Omdöme: En IPA med blommig och lite udda humlekaraktär. Har vintrig och syltig tyngd som sprakar av citrus, torkade aprikoser och söt brödighet. Passar bra till det mesta på julbordet, men lite extra utmärkt till Janssons Frestelse.
Betyg: 4 av 5

3. ALE Aass Juleøl Vellagret (12512) Norge, 27:90 kronor

Omdöme: I år firar vi en norsk jul. Mångsidig, alkoholstark och fyllig brygd som passar till revben, lamm och korv. Här finns kandisocker, karamell, choklad och värmande sötma från alkoholen. Den stabila beskan bubblar under ytan. Aass-gott!
Betyg: 5 av 5

4. ALE Remmarlöv The Red Slope Imperial Red Ale (32162) Sverige, 27:90 kronor

Omdöme: Från gården i Skåne levererar Remmarlöv alltid habila öl. Denna bärnstensfärgade vintervärmare bjuder på kraftig grundbeska med inslag av tallbarr, ackompanjerat av fruktig doft med inslag av Ahlgrens Bilar.
Betyg: 4 av 5

5. ALE Fuller's Winter Brew (10729) Storbritannien, 29:90 kronor

Omdöme: Det klassiska Londonbryggeriet gör en snygg och smakrik kopparfärgad vinterale som värmer både kropp och själ. Här samsas knäck och pomerans med torkad frukt. Fungerar väl till en nötstek eller julbordets rustikare rätter.
Betyg: 4 av 5

6. LAGER Nils Oscar Kalasjulöl (11300) Sverige, 19:90 kronor

Omdöme: Modern klassiker från Nils Oscar som alltid fungerar bra på julbordet. Balans är honnörsordet för detta öl, vilket gör det perfekt till julmaten. Mjukt chokladig med inslag av lättrostad brödighet, karamell och aromatisk humle.
Betyg: 5 av 5

7. ALE St Peter's Winter Ale, (11331) Storbritannien, 31:90 kronor

Omdöme: Ser ut som en gammal hostmedicinflaska, men innehållet smakar betydligt bättre kan vi lova. Maltig med drag åt julmust. Fyllig, lite oljig kropp som osar av mörk sirap och sötlakrits. Ta 1-2 klunkar vid eventuell julstress.
Betyg: 4 av 5

8. BELGOALE N'Ice Chouffe (11364) Belgien, 65:90 kronor

Omdöme: Ett stort öl med stor kropp i stor flaska (75 cl). Mustig, välbalanserad belgisk ale som smakar lakrits, brunt socker och torkad frukt med kryddiga inslag. Perfekt att dela på under uppesittarkvällen då julklappsrimmen ska skrivas.
Betyg: 4 av 5

9. PORTER Ballast Point Mocha Marlin Winter Release (11179) USA, 26:90 kronor

Omdöme: Ett smaskigt tips: Prova en bra porter till Aladdin-asken. Mocha Marlin har len, lätt kropp och ska inte drickas för kall. Ölets dominanta espressosmak gifter sig fint med gräddnougaten och de andra pralinerna.
Betyg: 4 av 5

10. ALE Nils Oscar Mild Winter Ale (13001) Sverige, 19:80 kronor

Omdöme: Nils Oscar håller hög klass och har därför två öl med bland våra tips. Här med en spänstig jultolkning av den ganska sällsynta engelska ölstilen mild. Snyggt stilren med låg alkoholhalt, nötiga kakaotoner och hög drickbarhet.
Betyg: 4 av 5

11. IMPERIAL STOUT Mohawk Blizzard (33314), 39:90 kronor

Omdöme: En tung pjäs från Mohawk Brewing Company för dig som gillar kraftig och smakrik stout. Rostade toner med inslag av alkoholestrar, mörk choklad, torkad frukt och lakrits. Ett öl att sippa på när julstöket lagt sig. (Beställningsvara)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer