Porter eller stout? Nuförtiden är svaret ja.
Porter eller stout? Nuförtiden är svaret ja. Foto: ©Peter Kim - stock.adobe.com

Allt om Vins ölskola: Vad är porter och stout?

Beteckningarna porter och stout används ofta synonymt. 

Båda ölstilarna utmärks av den mörka färgen och den kraftiga smakupplevelsen. 

Distinktionen mellan porter och stout är nuförtiden hyfsat luddig. Historiskt sett är bilden betydligt klarare. Portern var först på scenen och har sitt ursprung i 1700-talets London. Namnet kommer sig av att drycken slog an bland bärare och utkörare av ölen, så kallade ”porters”. 

Irland är hemlandet för stout, som från början var en vidareutveckling av porter. Den världsledande tillverkaren av stout är Guinness, och varumärket är så igenkännligt att namnet för många är synonymt med själva ölstilen. 

LÄS OCKSÅ: I en djungel utav öl – här är din guide

Båda stilarna är i allmänhet överjästa och undantagslöst mycket mörka i färgen. Detta som ett resultat av att man använder hårdrostad malt vid bryggningen. Juridiska regelverk för namnsättning saknas, så det är upp till det enskilda bryggeriet om det ska stå porter eller stout på flaskan. Ingen insatsstyrka kommer att slå in dörren för att man väljer det ena eller andra.  

Imperial porter och stout

Alkoholstarkare och kraftigare än genomsnittet, ofta med framträdande beska i smaken. Den ryska kejsarinnan Katarina den stora importerade ölen i stor skala på 1700-talet. För att drycken skulle klara seglatsen över Östersjön ökade man alkoholhalten och tillsatte extra humle. Därav begreppet ”imperial”, det vill säga ”kejserlig”.   

Några märken: Bolsjeviken Imperial Stout, Innis & Gunn Koge's Choice Pepparkakor Stout Brandy Barrel Aged samt Nils Oscar Imperial Stout. 

Torr porter och stout

Torr porter och stout har obefintlig sötma och oblyg beska. Den är relativt kraftigt humlad. Rostade smaktoner av mörk choklad och kaffe gör sig gärna gällande. 

Bland andra Guinness Draught, Herman Hedning Selfish Bastard och Ambassadörsporter uppfyller kriterierna. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas – enkel guide

Söt porter och stout

För att få fram en sötare smakupplevelse går det utmärkt att tillsätta en extra dos malt vid tillverkningen, på det att en betydande del maltsocker överlever jäsningen. I en cream stout eller en milk stout kommer sötman i stället från laktos. Om ölen heter oat meal stout innehåller den logiskt nog havre. Då bör man vara förberedd på att drycken har en bastant och fyllig karaktär, vilket även det är ganska logiskt. 

Helsinborgs Kaffestout, Nitro Milk Stout och Fjäderholmarnas Östersjö Porter återfinns i denna kategori. 

 

Källor: systembolaget.se, sverigesbryggerier.se, ölkollen.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!