Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vete plus öl. Det kan bara bli ett utfall.
Vete plus öl. Det kan bara bli ett utfall.
Vete plus öl. Det kan bara bli ett utfall.
Vete plus öl. Det kan bara bli ett utfall. Foto: SergANTstar / ©sergantstar - stock.adobe.com

Allt om Vins ölskola: Vad är egentligen veteöl?

Hur gör man veteöl, och vilka olika sorter finns det?

Allt om Vin reder ut begreppen kring den unika ölstilen. 

I så gott som all öltillverkning används sädeslaget korn, men den överjästa veteölen utmärker sig genom att även innehålla just vete. En annan egenart är att veteölen bryggs med speciella jäststammar som ger en distinkt smak av banan och kryddnejlika. De flesta varianter serveras ofiltrerade och är därför ofta mycket grumliga. Här kan du läsa mer om de olika jäsmetoderna för öl

Vad gäller storskalig tillverkning av veteöl så har Belgien, Tyskland och USA drivit utvecklingen framåt. Särskilt belgarna månar om sin veteöl. Om man ville beställa veteöl på en amerikansk bar förr i tiden så gjorde man sig lättast förstådd genom att be om en white beer. 

Nuförtiden går det alldeles utmärkt att uttrycka sig mer bokstavligt – wheat beer är ett vedertaget begrepp. Men färgen vit är fortfarande starkt uppbunden med ölstilen i fråga, som vi ska se längre ned. 

Witbier

Ett belgiskt veteöl med anor från medeltiden, som sedermera blev utkonkurrerat av den underjästa lagertypen i början av 1900-talet. Men witbier, som kallas för biere blanche på franska, gjorde storstilad comeback i Bryssel drygt 60 år senare. Nuförtiden är ölstilen utbredd och särskilt populär i ursprungslandet. Dryckens grumliga konsistens och snudd på vita färg kommer sig av att man använder en mindre mängd vete, dessutom omältat sådant, än till den tyska motsvarigheten. 

Blue Moon Belgian White, Hoegaarden Wit-Blanche samt Wisby Wit klassas bland många andra ölmärken som witbier.  

LÄS OCKSÅ: 7 tips som gör din öl ännu godare

Hefeweizen

Måste i enlighet med tysk lag vara överjäst och innehålla minst 50 procent vete. Liksom belgiska witbier blev hefeweizen åter populär på 60-talet efter att ha fallit i glömska de föregående århundradena. Ytterligare en likhet och eventuell källa till begreppsförvirring är att den informellt kallas för weissbier, som alltså är det tyska namnet för vitöl. Beteckningen har hängt med sedan medeltiden och syftade då på all öl som inte var mörk. 

Hefeweizen har dock till skillnad från witbier en mer traditionell, bärnstensaktig färg. Den innehåller också mer kolsyra än sin belgiska släkting. 

Exempel på märken: Carlstad Bryggeri Veteöl, Franziskaner Hefe-Weissbier, Erdinger Weissbier Hefe. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Dunkelweizen

Veteölfamiljens svarta får, åtminstone vad gäller utseendet. Den otypiska mörkbruna nyansen är ett resultat av att kornmalten som används vid framställningen är hårt rostad. Den bokstavligt talat dunkla veteölen är gärna aningen sötare och mer alkoholstark än de ljusa varianterna.

Weissbier Dunkel och Hofbräu München Schwarze Weisse är klassiska dunkelweizen. 

Hopfenweizen

Hopfenweizen är åldersmässigt ett spädbarn i sammanhanget då den bryggdes för första gången en bit in på 2000-talet. Den är också betydigt beskare än den genomsnittliga veteölen. Sammanfattningsvis kaxig, skulle man kanske kunna säga?

Aufschneider Hopfenweizen bryggs i Tyskland, ett svenskt märke är RÅÅ The Mist. 

 

Källor: systembolaget.se, sverigesbryggerier.se, ölkollen.se