Att smaksätta suröl med bär eller frukt är populärt och ibland alldeles nödvändigt.
Att smaksätta suröl med bär eller frukt är populärt och ibland alldeles nödvändigt. Foto: brent Hofacker

Allt om Vins ölskola: Vad är egentligen suröl?

Surölen fortsätter att växa i popularitet. Men vad gör den unik?

Allt om Vin ger en kort introduktion till världens trendigaste ölstil. 

Suröl, även kallad syrlig öl, framställs genom så kallad spontanjäsning eller med hjälp av särskilt tillsatta bakterier. Bryggningsprocessen skiljer sig ganska radikalt från både underjäsning, som är den överlägset vanligaste metoden världen över, och överjäsning som används vid framställningen av ale. Här kan du lära dig mer om de olika jäsningsteknikerna.

Suröl har historiskt sett framför allt varit en belgisk angelägenhet. Även tyskarna har visat intresse för ölstilen. I övrigt har den fört en relativt blygsam existens – fram till för några år sedan, vill säga. Numera är suröl extremt trendigt båda bland bryggerier och konsumenter.  

– Det växer verkligen, även om det fortsatt handlar om en liten andel av totala ölkonsumtionen. Och det är framför allt de smaksatta varianterna, Berliner Weisse och liknande, som ökar i popularitet, säger ölexperten Fredrik Berggren från GBG Beer Week. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Nedan följer några av de vanligast förekommande typerna av suröl.  

Lambic

Spontanjäst syrlig öl som är varumärkesskyddad under EU-regler och uteslutande får tillverkas i den belgiska regionen Pajottenland.  Bryggerierna tillsätter inte jäst utan låter ölet exponeras för angrepp av diverse mikroorganismer och mjölksyrebakterier, innan det får jäsa på ekfat under åtskilliga år. 

Lambic erbjuder en torr och mycket syrlig smakupplevelse som nästan undantagslöst nyanseras med olika bär och frukter. Det är också vanligt att blanda olika årgångar av Lambic. Då har man i stället att göra med en Lambic - gueuze.

Exempel på smaksatta märken av Lambic är belgiska Boon Schaarbeekse Kriek, Lindemans Apple och Oude Kriek Boon. 

LÄS OCKSÅ: 7 tips som gör din öl ännu godare

Lambic - gueuze

Här går konceptet alltså ut på att blanda ung och lagrad Lambic. Detta äktenskap med åldersskillnad resulterar i en öl som lagras på flaska i upp till ett år innan det anses vara redo för att exporteras till den internationella marknaden. Att öppna en gueuze kan bli en explosiv historia eftersom vildjästen jäser ut allt socker i ölet, varpå ett högt tryck bildas. Tappas därför ofta och lämpligt nog på champagneflaska. 

Belgiska 3 Fonteinen är en populär Lambic - gueuze. 

Berliner Weisse

Förmodligen den vanligaste surölen just nu. Bryggs på tre fjärdedelar kornmalt och en fjärdedel vete. Kommer ursprungligen från Berlin där den antar en sorts extravagant hybridform vid servering – vanligtvis spär man nämligen ut en Berliner Weisse med röd hallonsirap eller saft från växten myskmadra. I det förra fallet blir ölen röd, i det senare grön. Internationellt är inställningen till smaksättning ännu mer liberal. Berliner Weisse kan kryddas med snart sagt alla bär och frukter man kan föreställa sig. 

En Berliner Weisse är lättidentifierad också på grund av, eller tack vare, sin mycket framträdande syrlighet. Med andra ord: en veteöl och en suröl på samma gång, som även gör anspråk på att behandlas som en drink. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas – enkel guide

Systembolaget säljer en hel del svensktillverkad Berliner Weisse, bland andra Bellini Weisse, Disco Danke och Passion für Berlin. 

Amerikansk suröl – sour beer och wild ale

I USA tycks experimentlustan vad gäller suröl inte veta några gränser. De amerikanska jäskarlen sjuder av stilriktningar och smakkombinationer, och en heltäckande indelning av mer formell art är svår att försöka sig på. I allmänhet talar man om sour beer eller wild ale när man refererar till den här typen av öl. Jänkarna lagrar gärna sin suröl på fat och är överlag generösa med olika sorters smaksättning av bär och frukt. 

Brooklyn Bel Air Sour, Founders Mas Agave och Sierra Nevada Estate Farmhouse Ale är alla exempel på amerikansk suröl. 

Källor: systembolaget.se, sverigesbryggerier.se, ölkollen.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!