Där öl finns finns lager.
Där öl finns finns lager. Foto: ©magdal3na - stock.adobe.com

Allt om Vins ölskola: Vad är egentligen lager?

Vad utmärker en lager? Allt om Vin reder ut begreppen kring den klassiska ölen som dricks över hela världen. 

Lager är världens överlägset vanligaste ölsort. Särskilt den ljusa varianten förekommer i stort sett överallt där öl serveras. Globala storsäljare som Heineken, Budweiser, och Corona är alla lageröl, liksom flera av de populära varumärkena som dominerar på den asiatiska marknaden: Snow, Tsingtao, Singha och Kirin. 

Lager är till skillnad mot exempelvis ale en underjäst öl. Jäsningen sker alltså vid lägre temperaturer (6-12 grader) och under relativt långsamma former. Här kan du läsa mer om de olika jäsningsprocesserna för öl.

Namnet lager kommer från det tyska ordet för lagra. Etymologiskt krångligare än så behöver det inte vara. En pedagogisk modell för övergripande indelning av lager är att utgå ifrån färg. Man talar då om ljus, mellanmörk och mörk lager. Så kategoriserar bland annat Systembolaget sin lager, och därför använder vi samma princip här på Allt om Vin.

Pilsner är i vardagligt språkbruk stundtals synonymt med öl i största allmänhet, men stilen är i själva verket en utbredd och populär underkategori till lager. En pilsner kan definieras som en öl som är ljus, torr och har hög beska.

– Det finns mycket pilsner som kallar sig pilsner men det är inte så många öl som är gjorda i ren pilsnerstil. Och det är inte så många öl som har hög beska bland ljus lager. Det mesta som finns att köpa i dag är ljus lager i internationell stil, säger ölexperten Fredrik Berggren från GBG Beer Week. 

LÄS OCKSÅ: Öl – 4 fakta om världens vanligaste alkoholdryck

Internationell stil (ljus lager)

Mer standard än en ljus lager i internationell stil blir det alltså knappast. Paradoxalt nog anses världens vanligaste ölstil samtidigt vara en av de svåraste att framställa. Den rena, lättigenkännliga smaken är oförmögen att dölja eventuella föroreningar från bryggningen, så att även en oerfaren öldrickare enkelt känner igen sådant som inte ska finnas där. 

Carlsberg, Falcon Export, Grolsch Premium Lager, Karhu, Lapin Kulta, Miller Genuine Draft, Norrlands Guld, Pabst Blue Ribbon, Red Stripe, San Miguel, Stella Artios. Då har man ändå bara skrapat på ytan av det gigantiska urvalet för ljus lager i internationell stil.

Pilsner - tjeckisk stil (ljus lager)

Beskare än din genomsnittliga lager, men ofta sötare än tysk pilsner. Den tjeckiska pilsnern såg dagens ljus i staden Pilsen år 1842. Hyfsat ung jämfört med många andra ölstilar, alltså. 

Breznak, Budvar, Krusovice samt Pilsner Urquell är välbekanta märken.

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Imperial pils och india pale lager (IPL) (ljus lager) 

Två unga stilar av ljus lager som båda såg dagens ljus i början av 2000-talet. Beteckningen ”Imperial” är i den moderna ölvärlden synonymt med en kraftigare smakupplevelse och högre alkoholhalt än vanligt. India Pale Lager ligger i stället smakmässigt någonstans mellan en klassisk lager och en IPA. 

Exempel på märken: Nääs India Pale Lager, Melleruds Paradpilsner samt Grebbestads IPL. 

Märzen och wienerstil (mellanmörk lager)

Ölstilarna är mörkare i färgen än ljus lager men skiljer sig ganska lite åt från varandra. Märzen trumfar mer ofta än sällan sin nära släkting i maltighet, beska och alkoholstyrka.  

Ölmärken som Brooklyn Lager, Falcon Bayerskt och Samuel Addams Boston Lager är alla bryggda i någon av dessa två traditioner.  

LÄS OCKSÅ: Så snabbt förbränner vi alkohol som vin, öl och sprit

Dunkel (mörk lager)

En lager som är nästan svart i färgen och har en lång och anrik historia i Bayern, Tyskland. Dunkel bryggs även i Tjeckien. Smakbilden domineras av malt och ölen är helt renons på fruktiga aromer. 

Den som är sugen på en dunkel kan till exempel fråga efter Staropramen Dark, Bernard Dark Lager, eller Hufbräu Dunkel. 

 

Källor: systembolaget.se, sverigesbryggerier.se, ölkollen.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!