En ale kan komma i många olika skepnader, och glas.
En ale kan komma i många olika skepnader, och glas. Foto: VALENTYN VOLKOV

Allt om Vins ölskola: Vad är egentligen ale?

Ale är en traditionell ölsort med en lång historia. Men vad är typiskt just för en ale?

Lär dig mer om de olika typerna av ale, och vad som gör den unik. 

Den anrika ölsorten ale finns i en uppsjö av varianter och stilar. Gemensamt för dem alla är att ölen är överjäst (kan också kallas varmjäst). 

Underjästa (eller kalljästa) ölsorter, som exempelvis lager, är i klar majoritet världen över, trots att den framställningsmetoden blev riktig populär först på 1800-talet. Här kan du läsa mer om de olika jäsmetoderna. 

Ale har avnjutits i stadiga volymer sedan medeltiden, då den ofta bryggdes av munkar i kloster. Drycken användes periodvis som betalningsmedel och var en viktig, i flera fall primär, källa till kaloriintag för både bönder och högadel. Överjäst öl som ale dominerade världsmarknaden i flera århundraden, även i Sverige. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

När underjäst öl introducerades på våra breddgrader i mitten av 1800-talet anammade de allra flesta bryggerier den nya tekniken, och ale tappade sin starka ställning på den svenska marknaden. På senare år har ale upplevt något av en internationell renässans. Ölsorten har historiskt starka fästen framför allt i Belgien, USA och Storbritannien. 

En ale kan ta sig många olika uttryck. Här listar vi några av de vanligaste typerna. 

Belgisk ale

Ale i belgisk stil är ofta lite sötare och har lite högre alkoholhalt än annan ale. Bland många ölkännare har den en särskild ställning. 

– Belgisk ale har till stora delar fortfarande väldigt unika egenskaper som inte ale från England eller USA har på samma sätt, menar ölexperten Fredrik Berggren från GBG Beer Week.

Därför förtjänar den en egen, lite utförligare presentation. Här kan du läsa mer om belgisk ale och så kallad trappistöl.

India Pale Ale (IPA)

Populär, för att inte säga folkkär ale som kännetecknas av sin tydliga beska. Den karakteristiskt höga humlehalten har en särskild historia. Under slutet av 1700-talet skeppades stora mängder öl mellan Storbritannien och Indien, en lång resa som inte var optimal av hållbarhetsskäl. Lösningen på problemet var att tillsätta humle kort före avfärden, så kallad ”torrhumling”. Storsäljaren IPA bryggs i dag flitigt världen över, men britterna var alltså först. 

BrewDog Punk IPA, Dark Tranquility, Electric Nurse Hoppy IPA, Jämtlands India Pale Ale samt Nils Oscar India Ale är bara några av hundratals IPA som finns hos Systembolaget. 

LÄS OCKSÅ: 7 tips som gör din öl ännu godare

Amerikansk IPA och APA

Amerikansk IPA särskiljer sig genom att ofta ha markerade citrustoner, ett resultat av att jänkarna använder inhemska humlesorter som traditionellt inte återfinns i exempelvis Storbritannien. APA står för American pale ale och betyder i regel att ölen i fråga har lägre beska och alkoholhalt än sin kusin.  

Några exempel: BrewDog Indie Pale Ale, Umeå Summer Ale, Sundbybergs Pale Ale.

Mild och bitter ale

Smakmässigt precis vad det låter som. Den alkoholsvaga milda alen var oerhört populär hos den engelska arbetarklassen fram till 60-talet, och har efter en längre period av relativ anonymitet gjort en comeback i modern tid. 

Katthavet Mild, Lucky Old Sun och Winter Ale Beersmiths är mild ale.

Engelska nationaldrycken bitter ale är å sin sida en betydligt beskare historia som i första hand är avsedd att drickas på fat. Genomgår ett namnbyte om den ändå buteljeras – en bitter ale på flaska kallas ofta i stället för pale ale.  

I kategorin bitter ale hittar man bland andra Bishops Finger Kentish Strong Ale, Enskede Pale Ale samt Fullers London Pride. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas – enkel guide

Barley Wine

Ovanligt förekommande och karaktärsstark särling i ale-familjen. Barley Wine (kornvin på svenska) har en rejäl alkoholstyrka och består till stor del av malt. Väl lämpad för lagring eftersom den med tiden utvecklar fruktighet och en smak som ligger närmre starkvin än traditionell öl. 

Pentavägen #3 Roslags Näsby Bryggeri, Sierra Nevada Bigfoot och Wisby Barley Blot uppfyller kriterierna. 

Old ale

Mörkfärgad och fyllig ale som har lagrats längre än vanligt. Och då helst på ekfat, något som bidrar till en ökad syrlighet. Kallas ibland för strong ale och bjuder liksom sin kusin Barley Wine på en väl tilltagen alkoholhalt. 

Exempel på old ale äe South Plains Winter Ale, Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale samt Jonas Julöl. 

 

Källor: systembolaget.se, sverigesbryggerier.se, ölkollen.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!