Att säga att Belgien har en rik öltradition kan inte ens klassas som ett understatement.
Att säga att Belgien har en rik öltradition kan inte ens klassas som ett understatement. Foto: ©Grecaud Paul - stock.adobe.com

Allt om Vins ölskola: Vad är belgisk ale och trappistöl?

Belgisk ale finns i otaliga utföranden, färger och varianter. 

Allt om Vin ger en kort introduktion till den älskade ölstilen. 

Öl är för belgaren vad vin är för fransmannen, har det sagts. Ett annan populär utsaga är att det finns lika många ölstilar som ölmärken i landet. Att Belgien har en rik tradition vad gäller drycken får under alla omständigheter anses vara bevisat. 

Ale är per definition överjäst, och de belgiska stilarna utgör inget undantag. Här kan du läsa mer om de olika jäsningsprocesserna vid öltillverkning. Utmärkande för ale i belgisk stil är däremot en påtaglig sötma och en högre alkoholhalt i jämförelse med exempelvis de brittisk-amerikanska variationerna. 

Trappistöl och klosteröl

När man diskuterar belgisk öl i bred bemärkelse dyker begreppen klosteröl och trappistöl ofta upp. Här förekommer i bland en viss begreppsförvirring, då det i strikt mening inte rör sig om separata ölstilar. Klosteröl kan vara en bokstavlig benämning på en produkt som har bryggts av munkar i ett kloster, men lika gärna kan tillverkaren vara ett kommersiellt bryggeri som använder namnet på en klosterruin eller liknande.  

Trappistöl är däremot en beteckning som förpliktigar. Det finns bara en handfull klosterbryggerier i världen som har rätt att kalla sitt öl för ”trappiste”. Majoriteten av dem ligger föga överraskande i Belgien. Kriterierna för att förtjäna trappistölstatus är att ölet bryggs innanför klostermurarna, samt att eventuellt överskott av försäljningen går till välgörenhetsorganisationer av olika slag. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas – enkel guide

– Det blir missförstånd ibland när man pratar om trappistöl som en egen stil, det är snarare en juridisk beteckning. Trappistöl har dock kommit att ha vissa gemensamma karaktärsdrag. De är starka, överjästa, och ganska många av dem är mörka, förklarar ölexperten Fredrik Berggren från GBG Beer Week.

En annan gemensam nämnare är den ihållande populariteten. 

– Intresset för trappistöl och öl i belgisk stil är rätt intakt om man tittar på försäljningsvolymerna. De senaste 10 åren har försäljningsökningen av humliga stilar som APA och IPA dragit i väg och jämför man med det ser de flesta andra stilar ut att föra en tynande tillvaro, men så är det inte. Traditionell ale har sina trogna kunder och där har trappisterna en stark ställning, säger Johan Ahlstedt som är ölinköpare på Systembolaget. 

Abt och kvadrupel

Högt ansedda och alkoholstarka belgiska klosteröl som också kan kallas för grand réserve eller grand cru. En Abt eller kvadrupel som understiger en alkoholvolym på 10 procent är tämligen sällsynt. Abt drar åt porterhållet vad gäller färg, medan kvadrupeln ofta är ljusbrun. 

Rochefort 10, St Bernadus Abt 12 och Windmill & Airport från Dugges Bryggeri är exempel på nämnda öltyp. 

Saison

Saison, franska för säsong, var på 1600-talet ett anspråkslöst bondgårdsöl. 2019 trendar den fruktiga och kryddiga öltypen kraftigt och är oerhört populär bland många mikrobryggerier. Om man vill vara lustig så våras det för saison. 

Sthlm Brewing Co. Grand Epeautre, Brewers' Bridge Hirond'ale # 2.0 och Enskede Gårdsöl klassas alla som saison. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Trippel

Har en hög alkoholhalt och obefintlig sötma, skapades på 1700-talet när läskunnigheten var låg. Av pedagogiska skäl ska man därför ha märkt ut ölfaten med kryss som betecknade alkoholstyrkan. Ett kryss innebar den svagaste varianten. Tre kryss innebar en trippel. Se där en tillblivelsehistoria som är tacksam att trycka på flaskans etikett så här tre århundraden senare. 

Chimay vit, La Trappe Trippel, De Vos Tripel – tre av många trippel. 

 

Källor: systembolaget.se, sverigesbryggerier.se, ölkollen.se 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!