7 tips som gör din öl ännu godare
Rätt temperatur, olika glas och lagring. Precis som när det gäller vin finns det massor att tänka på när det gäller servering av öl. Allt om Vin berättar om ett par smarta knep.
Rätt temperatur
Smaken är förstås personligt men generellt kan man säga att runt åtta grader är lagom för de flesta ljusa lageröl. Den temperaturen får du enkelt genom att bara ställa den i kylen. Ale ska ofta vara ett par grader varmare och du kan lägga till ytterligare några grader för porter och stout.
LÄS OCKSÅ: Så kall ska din öl vara
Skippa isen
Is i ölen förstör ölens smakbalans. Och frostade glas är inte heller att rekommendera, då kan ölen löddra sig mer vilket gör att den kan tappa både i smak och arom.
Öl i cocktail
En öldrink är inte fel, speciellt om du är ute efter nya smakupplevelser. Prova att i en shaker blanda 25 milliliter bourbon, saften från en halv citron, två teskedar socker, en matsked svart körsbärsmarmelad och skaka. Häll över ett par isbitar och fyll upp glaset med en god, brun ale.
Drick i tid
En lager håller sig som fräschast i fyra månader och en ale eller liknande håller sig ungefär fem. Så spara inte buteljerad öl likt vin, det är bättre att dricka den när den är som färskast! (Här finns det dock undantag, vissa öl, som en del trappistöl och porters, går alldeles utmärkt att lagra)
LÄS OCKSÅ: 5 fakta om världens vanligaste dryck
Håll glaset rätt
Du ser säkert ofta folk som lutar sitt glas när de häller upp ölen, men det är inte alltid rätt. Om du häller upp en ale rakt ner i glaset i stället så kommer alla bubblarna ut, åker genom ölen och lyfter upp smakerna. Testa att hälla upp en öl rakt i glaset och en med lutat glas – du kommer att märka skillnaden!
Öl i vinglas
Sommelierer och vinkännare har en sak gemensamt när det kommer till öl - de avnjuter den helst i ett vinglas, gärna med så tunna kanter som möjligt. Precis som vid klassisk vinprovning är tumregeln enkel: Ett glas med rund och bred ”midja” gör att doftaromerna koncetreras.
LÄS OCKSÅ: Mer om vilket glas som passar bäst
Matcha öl och mat
Öl funkar i princip till all mat men tänk på att matcha noga. Det här går att göra en hel vetenskap av men vi håller det simpelt: Se helt enkelt till att matcha smakrik mat med smakrik öl och lätt mat med lättare öl.
Öl till mat - så passar smakerna ihop
Salt mat: Ölen upplevs som mindre besk.
Fett i maten: Ölen upplevs som mindre besk. Därför behöver du inte vara ”livrädd” för besk öl till fet mat, exempelvis husmanskost.
Hetta i maten = Ölen upplevs som mer besk. Därför kan öl med liten beska vara att föredra mot en väldigt besk öl till exempelvis indisk curry.
Umami i maten = Ölen upplevs som beskare. Mat med mycket umami kan behöva en öl med lite sötma för att få harmoni mellan mat och dryck.
Beska i maten = Eftersom beska är den enda grundsmak som förstärker sig själv kommer ölen upplevas som beskare ihop med besk mat. Beska är vanligt i bland annat salladssorter och vissa örter.
Sötma i maten = Ölen upplevs som beskare och mindre sött. Mat med sötma passar därför bra ihop med en öl med liten beska och med sötma.
Källa: Systembolaget