Foto: Mario Hösel / mhp - stock.adobe.com

15 goda öl till midsommar – experterna har satt betyg

Till midsommar är ölen för många en given dryck till maten.

Det är också en god törstsläckare i sommarvärmen. 

Här har ölexperterna Petur Olafsson och Fredrik Berggren, GBG Beer Week, valt ut fynden på Systembolagets hyllor.

Goda öl i olika stilar och prisklasser.

SAISON Saison d'Etre (1617) Sverige, 67:80 kr (75 cl)

Omdöme: Kryddig arom och en mjukt elegant maltkropp med inslag av vetebulle och komplexa jästiga toner. Den lätta friska karaktären är en snygg partner till räkor och kräftor. Trevligt format (75 cl) att ställa fram på bordet och dela på.

Betyg: 5 av 5

IPA Modus Hoperandi India Pale Ale (1539) USA, 26:90 kr

Omdöme: Har funnits på Systemet i snart tio år. Sedan dess har IPA-utbudet exploderat, men Modus Hoperandi håller ställningarna. Levererar fortfarande lika uppkäftig beska, men här finns också snygga malttoner av apelsin och lönnsirap. 

Betyg: 5 av 5

GEUZE 3 Fonteinen Oude Geuze (1622) Belgien, 69:90 kr

Omdöme: Ett komplext och syrligt spontantjäst öl från belgiska 3 Fonteinen. Fräscha citrusaromer med lime, grapefrukt och kruttorr syra som hänger kvar. En förhållandevis dyr, torr aptitretare som kommer fungera som diskussionsämne då ölet ofta älskas eller hatas.

Betyg: 5 av 5

PILSNER O/O Pivot Pils (1108) Sverige, 19:00 kr

Omdöme: O/O Brewing från Göteborg levererar en högklassig pilsner i tysk stil. Det är torrt, brödigt och den krispiga beskan fungerar till det mesta på midsommarbordet, särskilt fetare mat. En fin hantverkspilsner till ett sympatiskt pris. 

Betyg: 4 av 5

 

KELLERBIER Zwickel Urban Chestnut (1393) Tyskland, 22:90 kr

Omdöme: Maltbetonad Kellerbier som har allt som hör stilen till; brödig och fyllig maltsötma med en rund fin jästton och örtigt krydddig humle. Lageröl med karaktär. Fantisera om att din trädgård är en biergarten och drick den där. 

Betyg: 4 av 5

WITBIER Good Guys White Spring (10740) Sverige, 21:90 kr

Omdöme: Good Guys från Karlstad lyckas tolka belgiskt veteöl med en modern twist.  Kryddig arom av koriander, apelsin och banan parat med citrustoner och humle. Friskt och lättdrucket. Testa till ceviche, räkor och andra skaldjur.

Betyg: 4 av 5

SAISON Koekedam Saisonstijl (1209) Belgien, 24:90 kr

Omdöme: Ett belgiskt bondgårdsöl från Brouwerij Het Nest. Superbt matöl men även perfekt att sippa på i värmen. Eleganta kryddiga, fruktiga och örtigt toner från jästen matchar inslag av vete och citron. Komplext men ändå lättdrucket.

Betyg: 4 av 5

HELLES Camden Hells Lager (1015) England, 18:00 kr

Omdöem: Fin och välbalanserad lager. Idén har varit att skapa en korsning mellan två tyska ölstilar; helles och pilsner. Resultatet: en öl där mjuk gräddig maltighet vägs upp av krispig beska. Ren, pärlande och fräsch. Drick riktigt kall!

Betyg: 4 av 5

TRIPPEL St Feuillien Triple (1263) Belgien, 29:90 kr

Omdöme: En belgisk klosteröl där jästens estrar spelar huvudrollen. Backas upp av värmande alkohol och en ensemble av kryddiga smaker: nejlika, tropiska frukter, grapefrukt, saltlakrits, vitpeppar och krutrök. Prova till ost eller pesto.

Betyg: 4 av 5   

PILSNER  Jever Pilsener (1506) Tyskland, 14:90 kr

Omdöme: Ibland är det skönt att veta precis vad man får. Denna tyska pilsnerklassiker är som gjord för den svenska midsommarlunchen. Toner av knäckebröd, grönt gräs och örtig ädelhumle harmonierar snyggt med sillen, potatisen och nubben. 

Betyg: 4 av 5

 BITTER WooHa Pale Ale Bitter (1535) Skottland, 26:90 kr

Omdöme: Brittisk pubkänsla infinner sig direkt. Här doftar och smakar det råglimpa, karamell och torkad aprikos. Ganska distinkt beska, som adderar stänk av jord och barr. Inte ett bra matöl, intas i stället långsamt ur ett pintglas. 

Betyg: 4 av 5

WITBIER Lowlander White Ale (1111) Belgien, 19:90 kr

Omdöme: Typiskt för witbier är den disiga jästkaraktären och tillsatsen av koriander. Lowlander nöjer sig inte med det, de adderar även fläder och kamomill. Det ger en sommaröl med varsamt blommiga aromer av vårgrönska och färsk gurka.

Betyg: 3 av 5

LAGER Budvar Budejovicky (1353) Tjeckien, 14:90

Omdöme: En tjeckisk pilsner är aldrig fel. Detta prisvärda exempel på 50 cl burk är en klassiker som bryggts sedan 1895 i södra Tjeckien. Med inslag av bröd, gräddig malt och örtigt kryddiga humletoner fungerar den både solo och till mat.    

Betyg: 3 av 5

LAGER Arte in Lattina Birra Menabrea (1113) Italien, 13:90 kr

Omdöme: Är det vanlig lageröl eller en pilsner? Tja, något mitt i mellan. Den här italienska nyheten har pigg fräschör med lätta nyanser av citrus och granbarr, plus lite bett i beskan. Prisvärd burk att ställa fram till buffén.

Betyg: 3 av 5

 ALE Kona Brewing Big Wave Golden Ale (89665) USA, 20:90 kr

Omdöme: När alla solresor är inställda tipsar vi om en soldränkt öl från Hawaii. Milda toner av tropisk fruktcocktail; ananas, persika, honungsmelon. Lättdrucket och läskande. Ta en klunk och dröm dig bort till valfri sandstrand.

Betyg: 3 av 5   

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!