15 goda öl i vår – enligt experterna

Öl är gott året om - men kanske smakar det ändå lite godare en solig vår- eller sommardag.

Allt om Vins öl-experter Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week har testat, bedömt och satt betyg på 15 prisvärda öl från Systembolaget.

Dessutom får du tips på passande mat.

1. ALE La Corne Blonde (13000) Belgien, 21:90 kr

 

Omdöme: Den här blonda belgaren lovar gott redan vid första sniffen. Den kryddiga doften med inslag av frisk citrus följer med i smaken och kompletteras av pepprighet, toner av grape och skal från citrusfrukter. Har en intressant torr och sträv eftersmak.
Betyg: 5 av 5

 

2. IPA Oppigårds New Sweden IPA (89891) Sverige, 23:90 kr

 

Omdöme: Med New Sweden IPA har Oppigårds skapat en storsäljare bland hantverksölen. Sveriges humlefantaster har verkligen tagit brygden till sitt hjärta. Och det är lätt att förstå varför. Grumlig, juicig och fruktig fullträff till ett bra pris.
Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Snabbguide: så häller du upp öl på rätt sätt

 

3. SYRLIG ÖL Berliner Vice (11468) Danmark, 21:90 kr

 

Omdöme: To Øl gör en stabil berliner weisse, ölstilen där laktobaciller bidrar med syrlighet. Miami Vice-referensen kommer från att man tillsatt apelsinskal i ölet. Torr och uppfriskande som aperitif. Eller till skaldjur, sallader och lätta rätter.
Betyg: 4 av 5

 

4. ALE Mikkeller Hôtel Henri (1250) Belgien, 24:90 kr

 

Omdöme: Det kommer flera nya öl av typen saison på Systembolaget. En av de bättre är Mikkellers Hôtel Henri.  Här samsas smaker av vete, aromatisk humle, kryddnejlika, svartpeppar och honungssötma. En snygg ale som funkar till vårens grillade lax och kyckling.
Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Alkoholfri öl – utbudet har aldrig varit bättre

 

5. ALE Omnipollo Leon (1693) Belgien, 49:90 kr

Omdöme: Låt oss presentera ett av Systembolagets mest prisvärda öl. En storflaska på 75 centiliter till vrakpris – från Sveriges trendigaste ölmärke. Perfekt att dela på till vårbuffén. Klassisk belgisk pale ale – brödig, söt maltighet, fruktiga jästtoner.
Betyg: 4 av 5

 

6. ALE Brewers in arms ll (11492) Sverige, 26:90 kr

 

Omdöme: Nils Oscar och Beerbliotek har tillsammans tagit fram ett fantastisk fint öl i kölsch-stil. Pärlande och rent i smakerna som en vårdag. Stiligt och stramt med hög kryddig efterbeska. En härlig törstsläckare för dig som gillar öl med rivig beska.
Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas - enkel guide

 

7. DUBBEL IPA Mangofeber DIPA (30109) Sverige, 39:90 kr

Omdöme: Brewski har gjort sig ett namn på att addera frukt i humliga öl. I Mangofeber dominerar inte frukten, men finns där i bakgrunden. Den söta, nästan marmeladaktiga, grundtonen balanseras upp av rejäl beska. God till burgare eller burritos.
Betyg: 4 av 5

 

8. VETEÖL Vedett Extra White (1303) Belgien, 19:90 kr

 

Omdöme: Frisk, lätt belgisk witbier. Elegant kryddad med koriander, pomerans och torkade apelsinskal. Antydan av banan, lime och kryddighet. Ett rakt, enkelt och lättdrucket veteöl som smakar bra på en solig balkong eller i trädgården före maten.
Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: I en djungel utav öl - här är din guide

 

9. SYRLIG ÖL GBG Beer Week 2018 Dugges (11512) Sverige, 26:90 kr

 

Omdöme: Dugges Bryggeri tog fram en jordgubbssyrlig öl till ölveckan Gbg Beer Week. Doften är som att doppa nästan i en burk jordgubbsssylt. Smaken är frisk, fruktig, torrt syrlig men utan att syran tar över. Ett bra ingångsöl om man vill närma sig de syrliga ölen.
Betyg: 4 av 5

 

10. SESSION IPA Poppels Session IPA (31006) Sverige, 19:90 kr & VETEÖL 1664 BLANC (1514) Frankrike, 16:90 kr

 

Omdöme: Trenden med alkoholsvagare IPA håller i sig, många producenter har minst en variant i sitt sortiment. Poppels session IPA håller sig inom ramarna för stilen. Ganska återhållen beska, viss blommighet, frisk, fräsch och törstsläckande.
Betyg: 3 av 5

Omdöme: Ett belgiskt veteöl som kryddats med citrus och koriander. Denna fruktiga och fräscha version av witbier passar fint till varma sommardagar och kan varieras på olika sätt, testa att servera den med lite is som en läskande fördrink.
Betyg: 3 av 5

 

LÄS OCKSÅ: Whisky – 8 prisvärda flaskor enligt experten

 

 

11. LAGER Coppersmith's The Pawns Pilsener Non-Gluten (1362) Sverige, 19:90 kr & ALE Sigtuna Saison (1274) Sverige, 23:90 kr 

Omdöme: En glutenfri pilsner i modern tappning. Smaken är frisk, torr, örtig och med brödiga grundtoner och blommigt humlearomatiska inslag. Fungerar fint som törstsläckare när man vill ha en enkel och frisk ljus lager.
Betyg: 3 av 5

Omdöme: Det belgiska ölstilen saison hör verkligen våren till. Sigtuna bjuder på en lätt och frisk matvänlig version med lantliga toner från jästen. Fruktig och kryddig med lätta inslag av vete, citrus samt blommig humle.
Betyg: 3 av 5

 

 

12. ALE True Blonde Ale (1237) USA, 19:90 kr & ALKOHOLFRITT Ü.NN IPA (1978) Tyskland, 21:90 kr

 

Omdöme: En blonde ale från Ska Brewing i USA. Smaken har en lätt honungssötma och tillsammans med den låga beskan blir resultatet lättsamt och lättdrucket. En enkel allround-ale till ett bra pris. För den som vill prova ale utan alltför mycket beska eller humle.
Betyg: 3 av 5

Omdöme: För den som gillar humliga öl men som vill ha ett alkoholfritt alternativ. Här finns den lätt vörtiga sötma som många alkoholfria öl har, men här paras det med en tydlig beska med tropiska inslag, vilket ger karaktär till denna nollprocentare.
Betyg: 3 av 5