15 öl från svenska bryggerier som fått bäst betyg av experterna.
15 öl från svenska bryggerier som fått bäst betyg av experterna. Foto: monticellllo - stock.adobe.com

15 goda och prisvärda svenska öl på Systemet

Här är 15 goda öl som passar bra nu när värmen äntligen är tillbaka.

Samtliga är tillverkade på svenska bryggerier.

Det är ölexperterna Petur Olafsson och Fredrik Berggren, GBG Beer Week, som listar fynden på Systembolagets ölhyllor. 

SESSION IPA Beerbliotek A Moment of Clarity (31715) Sverige, 24:90 kr

Omdöme: Detta är ett av Sveriges bästa session-öl, en lättdrucken och smakrik New England IPA på bara 4.7%. Humlejuicig med massor av tropiska frukttoner.

Betyg: 5 av 5

BELGOALE Remmarlöv Prima Vera (10737) Sverige, 26:90 kr

Omdöme: En jästig och disig blond ale kryddad med korianderfrön. Banantoner med citrussyrliga inslag samt nyanser av honung, fläderblommor och ambrosiakaka. Komplext och intressant, samtidigt som det är fräscht och törstsläckande. 

Betyg: 5 av 5

APA Poppels Passion Ale (31408) Sverige, 24:90 kr

Omdöme: Ett härligt öl från Jonsered som sprudlar av vårsmaker. Friskar upp som en rask skogspromenad i solens sken. Gröna kottar, gräs, tallbarr och nyutslagna vårblomster. Passionsfrukten gifter sig perfekt med humlens aromatiska friskhet. 

Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Fakta om en av världens vanligaste dryck - öl

BLACK IPA Oppigårds Cascadian Dark Ale (11195) Sverige, 27:90 kr

Omdöme: Här kombineras fräsch humlearom av tallbarr och citrus med lätt rostade toner från malten. I smaken finns choklad, rostat bröd och en kraftig efterbeska. Slutresultatet är som en besk och humlig IPA med mörkare smakinslag.

Betyg: 4 av 5

SYRLIG ÖL How to Tear Down This Wall Raspberry (1620) Sverige, 24:90 kr

Omdöme: This is How Brewery ligger i Piteå och har lyckats ta fram en riktigt uppfriskande och syrlig sommaröl. Här samsas friska toner av citrus och hallon med en tilltagande syra som får munnen att grimasera.

Betyg: 4 av 5

LJUS LAGER Landsorts Lager (1466) Sverige, 29:30 kr

Omdöme: Modern klassiker inom svenskt hantverksöl från Nynäshamns Bryggeri. Rund maltig sötma, balanseras av snygg beska. Inslag av spannmål och örter. Ett perfekt ingångsöl för dig som vill prova annat än de stora bryggeriernas lageröl.

Betyg: 4 av 5

GOSE Brekeriet Spring Gose (10739) Sverige, 21:90 kr

Omdöme: De svenska kungarna av syrlig öl, Brekeriet, har här gjort en spännande våröl som lyckas kombinera sälta, syra och koriander. Prova som en fräsch aperitif eller matcha den till ceviche eller asiatiska fisk- och skaldjursrätter.

Betyg: 4 av 5

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt ölglas 

PILSNER Coppersmith’s Organic Pils (1694) Sverige, 20:00 kr

Omdöme: Från Västerås kommer en öl med alla karaktärsdrag hos en äkta tysk pilsner – ren, frisk och torr. Dessutom en hint av moget rött äpple och timjan, toppat av lätt pepprig beska. Fyllig och balanserad med gräddig eftersmak.

Betyg: 4 av 5

SCHWARZBIER Düster (1624) Sverige, 18:00 kr

Omdöme: Upp Brewing brygger en svart pilsner som påminner om en god porter. Smaker av rostad malt, mörk sirap och sötlakrits kryddat med kanel, nejlika och farinsocker. Även en viss syrlighet. Passar fint till kryddig mat, grillat kött och korv. 

Betyg: 4 av 5

IPA St Eriks IPA (1463) Sverige, 18:90 kr

Omdöme: Bärnstensfärgad, engelskinspirerad India Pale Ale där malten spelar en framträdande roll. Här anar vi nötter, kastanj, torkad frukt och en knäckig maltighet. Den mustiga och fruktiga beskan ligger kvar med inslag av kåda och grapefrukt. 

Betyg: 4 av 5

PILSNER Klackabacken Pilsner (1438) Sverige, 14:90 kr

Omdöme: Brödig och mjuk ekologisk pilsner i tjeckisk stil från Kristianstad. Lätta toner av citrus, soltorkat hö och honung. Okomplicerad och enkel att dricka. Bjuder på pigg blommig beska som skär igenom ölets smaker på ett fint sätt. 

Betyg: 4 av 5

SYRLIG ÖL Dugges Stillwater Artisanal Tropic Thunder (31032) Sverige, 32:00 kr

Omdöme: Sveriges mest sålda suröl, skapad av Dugges, har gjort Berliner Weisse populärt i Sverige. Syrlig och läskande som en isglass levererar den sötsyrliga toner av citron, mango, passionsfrukt och persika.

Betyg: 3 av 5

SYRLIG ÖL Det Våras Lime - En Suröl (10738) Sverige, 21:90 kr

Omdöme: Vi fortsätter med mer syra! Örebro Brygghus levererar en passande vårnyhet; en läskande, lättdrucken och ilsket grön lime-öl. Smakar som en uppiggande lemonad med några stänk mandel i eftersmaken. Utmärkt som fördrink.

Betyg: 3 av 5

BITTER Nääs Eko Ale (1545) Sverige, 19:90 kr

Omdöme: Bitter är en brittisk öltyp som inte så många svenska bryggerier ger sig på, men Nääs gårdsbryggeri från Östergötland lyckas bra. Lätt rostad, knäckig maltighet samt distinkt men ändå återhållen beska. Ta en klunk och insup pubkänslan.

Betyg: 3 av 5

ALKOHOLFRITT Konx Non-Alcoholic Mini Pale Ale (1948) Belgien, 19:40 kr

Omdöme: Svenska Omnipollo brygger sina kreativa hantverksöl världen över. Konx är ett uppfriskande alkoholfritt öl utan typiska ölsmaker. Sött, surt och fruktigt med toner av ananas, passionsfrukt och mogen clementin. 

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!