Foto: DisobeyArt - stock.adobe.com

Nya barkonceptet – betala för tiden och inte alkoholen

Lägg 100 kronor på disken och få alla drinkar du vill gratis under en timmes tid. 

En nyöppnad bar i USA har presenterat ett nytt koncept där gästerna betalar för den tid de spenderar i baren i stället för den alkohol de beställer.

En dröm för många – men konceptet har samtidigt fått stark kritik.

Tänk om du skulle gå in till en bar och all alkohol var gratis. Det kanske låter för bra för att vara sant, men i en bar i USA är det faktiskt så.

Open Concept är namnet på ett nytt barkoncept i St Louis, USA, där gästerna betalar per timme de spenderar i baren, snarare än antalet drinkar de beställer in. För tio dollar (cirka 100 svenska kronor) får gästerna spendera en timmes tid i baren och dricka hur många drinkar, glas vin och öl de vill. 

Om gästerna lägger till ytterligare tio dollar under den timmen kan de välja av ett ännu större utbud av drinkar, vin och öl. Baren är även öppen sju dagar i veckan. Gästerna får ett sms när timmen börjar närma sitt slut.

Personalen är utbildad i att känna igen tecken på att kunderna blir för berusade. Om och när så blir fallet serveras gästerna vätskeersättning. 

– De flesta som har druckit vill ha något gott och fruktigt, så vi serverar dem vätskeersättning och ber dem att sakta ner sitt drickande, säger Michael Butler som äger baren till The Takeout.

Konceptet möts av kritik

Frågan är dock om upplägget någonsin skulle fungera eller tillåtas i Sverige eftersom det finns en förhöjd risk att människor generellt skulle dricka mer alkohol?

Det nya konceptet har redan nu fått kritik i USA, men då eftersom ägaren Michel Butler även är den lokala ordföranden för Demokratiska partiet.

Enligt AP anordnade till exempel Demokraterna ett evenemang på baren, där partimedlemmar kunde titta på partiets presidentkandidatdebatt på tv som avgjordes i förra veckan. 

En kritiker som fick nog är demokraten Marie Ceselski som nyligen lämnade alla sina uppdrag eftersom hon anser att puben uppmuntrar folk att dricka mer alkohol och inte vill bli associerad ”med ett företag där man kan dricka allt man orkar för 10 dollar per timme”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!