Ny studie: Alkohol kostar samhället 103 miljarder

Foto: Adobe stock

Alkoholkonsumtionen i Sverige kostar 103 miljarder kronor varje år, det visar en ny studie utförd av Ramboll på uppdrag av Systembolaget.

– Ju mer alkohol som dricks desto större blir skadorna, och då ökar också kostnaderna, säger Magdalena Gerger, vd Systembolaget.

Andra har också läst

103 miljarder kronor, så mycket kostar alkoholkonsumtionen i Sverige visar en ny studie som Ramboll genomfört på uppdrag av Systembolaget. De har räknat på de samhällekonomiska konsekvenserna av drickandet år 2017. 

I vartannat misshandelsfall var alkohol inblandat och cirka 660 000 av alla vårdbesök var alkoholrelaterad och dessutom togs 625 000 sjukdagar ut som följd av supande. Produktionsbortfallet kostade cirka 35 miljarder kronor.

2017 utredde åklagare och polis totalt 162 000 alkoholrelaterade fall och kostanden för samhället var närmare 10 miljarder. Som följd fanns det också kostnader inom vården – cirka 15 miljarder. 

43 miljarder på grund av minskad livskvalitet

Även kostnaden för försämrad livskvalitet har räknats ut, både för den som dricker, för närstående och omgivningen. Kostnaden beräknas uppgå till 43 miljarder kronor. Studien har även beräknat de samlade nyttorna som alkoholen skapat och det är upp till cirka 10 miljarder kronor. 

– Ju mer alkohol som dricks desto större blir skadorna, och då ökar också kostnaderna. Det är bra att Sverige fortsätter ha en restriktiv alkoholpolitik för trots att vi i Sverige dricker mindre vad man gör i de flesta europeiska länder, så kostar alkoholen samhället 103 miljarder kronor årligen, säger Magdalena Gerger, vd Systembolaget i ett pressmeddelande.

Så fördelar sig kostnaderna för alkoholkonsumtionen i Sverige

Försämrad livskvalitet ca 43 miljarder

Produktionsbortfall ca 35 miljarder

Sjukvård ca 15 miljarder

Brottslighet ca 9 miljarder

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!