Dryckestrend - nu vill allt fler dricka cider

Systembolagets försäljning av cider ökade med nästan 12 procent under förra året.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Systembolagets försäljning av cider ökade med nästan 12 procent under förra året.

Den 29 september 2019 arrangerar Spritmuseum för fjärde året i rad en cidermässa.

Foto: Spritmuseum

2 av 2: Den 29 september 2019 arrangerar Spritmuseum för fjärde året i rad en cidermässa.

Sverige har på riktigt fått upp ögonen för cider. Det visar både siffror från Systembolaget och det allt större utbudet av hantverksdrycker. 

Andra har också läst

Historiskt har Sveriges dryckeskonsumenter inte riktigt hakat på den ciderboom, som funnits länge i många andra länder. Kanske på grund av de många söta cidersorter som varit något av ett kännetecken för cider från Sverige. Men de senaste åren har intresset för till exempel hantverkscider ökat markant. Aldrig någonsin tidigare har det funnits så många producenter i Sverige som tillverkar riktig hantverkscider, av 100 procent äpplen. 

LÄS OCKSÅ: Calvados - från bortglömt till trendigt  

I våras hölls för tredje året SM i hantverkscider och den 29 september 2019 ordnar Spritmuseum en cidermässa för fjärde året i rad. Likt en vinmässa träffas då producenter och ger konsumenterna en chans att provsmaka, lära sig mer och upptäcka nya favoriter. 

Och det är precis som med vin spännande cider! Olika regioner gör olika varianter, och beroende på äppelsort och växtplats blir smaken varierande. Allt från cider med unika blandningar av syrliga, söta och bittra äpplen till cider där musten får jäsa på ekfat. Allt fler söker också i dag alkoholfri cider eller cider med lågalkohol, vilket gör att den marknaden ökar stort. 

LÄS OCKSÅ: Brännland cider - en svensk äppelsuccé   

Under 2018 ökade Systembolagets försäljning av cider och blandrycker med 11,9 procent jämfört med föregående år, något som enligt Systembolaget även kan ha att göra med att det varma vädret förra sommaren fick konsumenterna att välja vissa drycker framför andra. 

LÄS OCKSÅ: Spicy cider och andra värmande drinkar 

Alkohol i cider

Cider brukar ha en styrka på mellan 3 och 8 volymprocent.

Över 8,5 volymprocent anses vara äppelvin.

Den starkaste cidern som kan göras på naturlig väg innehåller ungefär 12 volymprocent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer