Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Genom att pressa i en apelsin får din glögg en frisk syra.
Genom att pressa i en apelsin får din glögg en frisk syra.
Genom att pressa i en apelsin får din glögg en frisk syra.
Och du! Det behöver inte vara jul för att du ska kunna njuta av en god glögg.
Och du! Det behöver inte vara jul för att du ska kunna njuta av en god glögg.
Och du! Det behöver inte vara jul för att du ska kunna njuta av en god glögg.
1 AV 2
Genom att pressa i en apelsin får din glögg en frisk syra.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Och du! Det behöver inte vara jul för att du ska kunna njuta av en god glögg.
Foto: Fotolia

Så gör du hemmagjord glögg – enkelt recept

Ordet glögg har dykt upp från det äldre ordet glödg, som kommer från verbet ”att glödga” och betyder värma upp. Och vad passar väl bättre en kylig vinterdag än att fixa en god, hemmagjord glögg? Allt om Vins skribent Linda Pérez bjuder dig här på sitt favoritrecept. Njut och mys!

Ingredienser – glögg (1 flaska)

1 flaska fylligt rödvin

1 dryg deciliter konjak, en personlig favorit men vodka, calvados eller liknande fungerar så klart också.

Ett tiotal kryddnejlikor

Cirka två stycken kanelstänger

En nypa krossad kardemumma

En liten bit färsk skalad ingefära

Två bitar pomeransskal

Apelsin

Två dl strösocker

LÄS OCKSÅ: Äggtoddy på Mikael Mölstads vis

Så gör du:

Om du är ute i god tid kan du låta kryddorna dra i en kastrull över natten. Annars är det bara att värma upp vin, konjak, kryddor och socker rakt upp och ner i en kastrull. Jag brukar börja med att hälla i ungefär två tredjedelar av alla kryddor för att sedan smaka och pytsa i alltefter. Eftersom att jag tycker mycket om frisk syra så slutade dagens glöggkok med att jag pressade i en apelsin. Det gav en frisk touch. Rör försiktigt under svag värme för att undvika att glöggen kokar upp. Sila bort kryddorna, häll upp i en stilig flaska och servera med mandlar och russin.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage.