Så gör du hemmagjord glögg – enkelt recept
Ordet glögg har dykt upp från det äldre ordet glödg, som kommer från verbet ”att glödga” och betyder värma upp. Och vad passar väl bättre en kylig vinterdag än att fixa en god, hemmagjord glögg? Allt om Vins skribent Linda Pérez bjuder dig här på sitt favoritrecept. Njut och mys!
Ingredienser – glögg (1 flaska)
1 flaska fylligt rödvin
1 dryg deciliter konjak, en personlig favorit men vodka, calvados eller liknande fungerar så klart också.
Ett tiotal kryddnejlikor
Cirka två stycken kanelstänger
En nypa krossad kardemumma
En liten bit färsk skalad ingefära
Två bitar pomeransskal
Apelsin
Två dl strösocker
LÄS OCKSÅ: Äggtoddy på Mikael Mölstads vis
Så gör du:
Om du är ute i god tid kan du låta kryddorna dra i en kastrull över natten. Annars är det bara att värma upp vin, konjak, kryddor och socker rakt upp och ner i en kastrull. Jag brukar börja med att hälla i ungefär två tredjedelar av alla kryddor för att sedan smaka och pytsa i alltefter. Eftersom att jag tycker mycket om frisk syra så slutade dagens glöggkok med att jag pressade i en apelsin. Det gav en frisk touch. Rör försiktigt under svag värme för att undvika att glöggen kokar upp. Sila bort kryddorna, häll upp i en stilig flaska och servera med mandlar och russin.