Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Dryck>Drinkar

Publicerad 1 jun 2018 08:30

Trendiga drinkar – här är mästarens hetaste tips

Emil Hed – mästar-drink-blandaren.

Emil Hed – mästar-drink-blandaren.

1/2

Emils seger i Norden betyder att han får åka till Berlin och tävla mot bartenders från hela världen.

Emils seger i Norden betyder att han får åka till Berlin och tävla mot bartenders från hela världen.

2/2

Efter bartender-tävlingen nyligen i Köpenhamn vet vi:

Emil Hed är bäst i Norden.

Här berättar han vad som är trendigt och viktigt när man gör drinkar!

LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du en fräsch och god Sangria  

Emil Hed är en av världens bästa bartenders – det bevisade han under två dagars tävlande. Han utsågs till Nordens bästa bartender i finalen av World Class – och  kvalificerade sig därmed även till den stora World Class-finalen i Berlin i oktober, där bartenders från 59 olika länder tävlar om att bli ”Världens bästa bartender”.

Temat var att tänka hållbart och att använda tekniker från matlagning.

Uppdraget var att hålla sig till temat, visa hög kompetensnivå, men de tävlande bedömdes även utifrån sin charm och personlighet – och förstås förmågan att skapa goda och innovativa cocktails.

Själv hade Emil inget emot temat för tävlingsmomenten. Han är van från sitt arbete i baren på Svartengrens krog... 

 – Vi har jobbat på det viset väldigt länge. Vi slänger så lite som möjligt och använder svenska produkter och råvaror i möjligaste mån. Så det var naturligt för mig i tävlingen  och kanske en fördel när man har haft som tänk sedan tidigare att använda råvarorna till sin fulla potential.

LÄS OCKSÅ: Enkelt recept på Mojito 

Men vad är det som gäller i drinkvärdlen just nu? Allt om Vin passade förstås på att  kolla med Emil varför drinkarna ser ut och smakar som de gör just nu, och vad som är viktigt. Här berättar han om de viktigaste:

Hållbarhet

– Det är både viktigt och trendigt att försöka tänka så mycket som möjligt på vad van man kan använda en råvara till, och hur många gånger. Varifrån kommer det och hur har det tillverkats? Då har man kunskap och kan informera gästerna också.

Låg alkoholhalt

– Nu inför sommaren känns det extra aktuellt, och något vi försöker trycka på här i Stockholm. Det blir minst lika gott om man sänker alkoholhalten – med till exempel vin- och vermouth-coktails.

LÄS OCKSÅ: Gör din egen Hugo – på prosecco och fläder 

Egna fermenteringar

– Det är en trend att återuppta många gamla svenska förädlingstekniker. Till exempel genom att man jäser för att bevara, vilket egentligen ursprungligen var ett sätt att konservera  inför vinterhalvåret. På sätt kan vi jobba med svenska säsongsprodukter i baren året om – det är suveränt med nya och annorlunda smaker. Men – det är viktigt att man är påläst; mycket kan kan gå snett när man fermenterar själv... 

Gå ut i skog och mark

– Jag tycker att fler ska ge sig ut för att plocka sådant man exempelvis kan göra en saft eller sockerlag på själv.

Bestäm själv! 

– Följ inte trender, utan drick det du själv tycker är gott. Och våga rådfråga bartendern.

Men vad tycker du själv är gott att dricka i sommar?

– Drinken Americano – sommartid är det en favorit. 

Receptet?

– Lika delar Campari och röd vermouth toppat med sodavatten, och is förstås.

LÄS OCKSÅ: Americano – Allt om Vins recept på klassisk drink 

data-target="article" data-position="collaborationWidgets"