Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Dryck>Drinkar

Publicerad 19 apr 2018 12:33

Sangria – klassiskt recept med rött vin

Foto: Colourbox

Sangria, som ursprungligen är en slags vinbål från Spanien och Portugal, smakar underbart gott och läskande en varm vår- eller sommardag. Det bästa är att man enkelt och snabbt kan blanda en sangria av det man har hemma. 

Här är ett recept på godaste röda sangrian.

Sangria lär komma från spanska ordet sangre som betyder blod. I grunden ska en klassisk sangria innehålla rött vin, frukt, kryddor, något sött och gärna något bubblande. Men i dag finns lika många varianter som det finns spanjorer i Spanien, typ. Här är ett recept på klassisk röd sangria.

LÄS OCKSÅ: Rosa sangria på rosévin – enkelt recept 

 

Ingredienser – klassisk röd sangria (6 glas)

1 flaska rött vin (gärna fruktigt)

1 apelsin

1/2 citron

1/2 äpple

1 kanelstång

1 dl apelsinjuice

6 cl brandy som konjak (går också med rom eller annan sprit)

Fruktsoda eller sodavatten

is   

LÄS OCKSÅ: Så gör du en svalkande Aperol Spritz - recept 

Så här gör du:

1. Tvätta frukterna och skär i bitar eller skivor.

2. Lägg frukten och kanelen i en större tillbringare eller karaff och fyll på med vin, juice och sprit (skippa spriten för mindre alkohol). Vill du kan du smaka upp med någon matsked socker, men det är inte nödvändigt. Rör om försiktigt, och har du tid så låter du blandningen stå kallt i minst en timme. 

3. Fyll på med läsk eller sodavatten, hur mycket är en smaksatt. Väljer du läsken blir sangrian också sötare.  

4. Servera i isfyllda glas. 

Tips: Vill man göra sin sangria extra somrig så går det naturligtvis att byta ut frukt eller lägga till, till exempel jordgubbar. Vill du ha en alkoholsvagare variant så skippa spriten. Önskar du helt alkoholfritt så välj ett alkoholfritt vin, cider eller bubbel. Lycka till!