Mineralvatten - eller är det kolsyrat vatten? Begreppen kan vara svåra att hålla isär.
Mineralvatten - eller är det kolsyrat vatten? Begreppen kan vara svåra att hålla isär. Foto: Burakova Irina / Adobe Stock

Så väljer du rätt bubbelvatten till drinken

Dags att blanda en god drink? Många recept innehåller någon form av kolsyrat vatten, men är det bara att välja något bubbligt och hoppas på det bästa?

Nej, faktum är att det är stor smakskillnad mellan till exempel sodavatten och tonic water. Läs vår guide innan du börjar blanda!

Mojito, Americano eller varför inte en klassisk Gin & Tonic. Många är drinkarna där någon form av bubbelvatten ingår. Men det gäller alltså att välja rätt. Det här betyder de olika begreppen i drinkrecepten:

Kolsyrat vatten

Det här är vatten med bubblor men utan några andra tillsatser som påverkar smaken.

Sodavatten & Club Soda

Är kolsyrat vatten med tillsatta salter i olika former, vilket (kanske inte helt överraskande) ger det en lite salt och mineralig smak.

Mineralvatten

Vatten från en mineralkälla, vilket gör att den innehåller ett antal olika mineraler. Vilka och hur mycket varierar från källa till källa, men det kan till exempel handla om kalcium, natrium, vätekarbonat, sulfat, kisel, bikarbonat, flourid och magnesium. Mineralerna påverkar smaken något.

LÄS OCKSÅ: Välkomstdrinkar och fördrinkar med bubbel – 5 recept 

Vichyvatten, Evianvatten, Karlsbadervatten, Seltservatten, osv

 Mineralvatten från en specifik källa. Ofta har platserna blivit stora varumärken med olika sorters mineralvatten.

Tonic Water

Kolsyrat vatten som har fått smak från kinin, och oftast citron och/eller lime samt socker eller något sötningsmedel. Det är kininet som ger Tonic den karakteristiska, lite bittra, smaken.

Viktigt att du vet vad som passar i drinken

Det är alltså kolsyrat vatten från till exempel en soda stream som gäller om du inte vill att drinkens smak ska påverkas av vattnet. Det är dock värt att komma ihåg att det finns små mängder klor i kranvattnet vilket ger lite bismak. Sodavatten och mineralvatten har inte heller någon stark smak, så de passar bra att använda i många drinkar.

Tonic Water är det som skiljer sig starkt i smak från de övriga med en tydlig egen karaktär. Det är därför väldigt viktigt att du har koll på om det ska vara Tonic Water eller något annat kolsyrat vatten i drinken.

LÄS OCKSÅ: Americano – enkelt recept på bartenderfavoriten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!