ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Proffset tipsar: Hemligheten bakom en lyckad cocktail

Imponera på gästerna med lyxiga - men enkla - cocktails. David Kringlund delar med sig av några knep - och 7 recept.

Imponera på gästerna med lyxiga - men enkla - cocktails. David Kringlund delar med sig av några knep - och 7 recept.

1/1

Foto: Thomas Hjertén

Proffset tipsar: Hemligheten bakom en lyckad cocktail

Med rätt råvaror, genomtänkt garnering och läckra detaljer har du alla chanser att göra succé som hemma-bartender på festen. Här är drinkarna som garanterat gör succé - och får oss att tänka på sommaren.

David Kringlund är brand ambassadeur på Nigab och brinner för att hålla cocktailkonstens fana högt. Här är hans 4 proffstips när du blandar drinkar:

1. Tänk kvalitet på råvarorna

Välj till exempel färskpressad juice om det är så det står i receptet.

2. Lägg tid på isen

Isen är en viktig ingrediens, det är viktigt att den är kall och torr, annars kan drinken bli för varm eller blaskig. Krossad is kyler snabbare än iskuber men den smälter också snabbare.  Var generös med isen!

3. Garnering höjer upplevelsen

Garneringen förgyller cocktailupplevelsen. Bär är tacksamt, som blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär, hjortron. Lime och citron funkar oftast!

4. Våga prova annorlunda kryddor

Mynta är oftast det givna men våga prova muskot, kanel, peppar, ingefära – bara din fantasi sätter gränsen! 

LÄS OCKSÅ: Bartendern: Undvik de mest vanliga misstagen

Foto: Thomas Hjertén

Campari- och grapefruktgranité

Du behöver:

1 del campari

1 del rosa grapefruktjuice

1 del torrt mousserat vin

Så gör du:

Blanda Campari och Grapejuice i en burk och ställ in i frysen. När vätskan stelnat, mosa den med en gaffel och servera i ett cocktailglas. Toppa med mousserande vin precis innan servering.

Foto: Thomas Hjertén

Whiskey sour med björnbär

Du behöver: 

5 cl whisky, till exempel Tullamore Dew

3 cl citronjuice

2 cl sockerlag

2 björnbär

Så gör du:

Skaka alla ingredienser med is och sila upp i ett lågt glas med is. Garnera gärna med ett björnbär.

Sockerlag: Lös upp 1 del strösocker i 1 del vatten.

Foto: Thomas Hjertén

Lemonad med granatäpple

Det behöver du:

4 cl citronjuice

3 cl granatäppelsocker

bubbelvatten

Så gör du:

Skaka granatäppelsocker och citronjuice med is och sila upp i ett champagneglas. Toppa med bubbelvatten och garnera gärna med en bit citronskal.

Granatäppelsocker: Lös upp 2 delar strösocker i 1 del granatäppeljuice

Foto: Thomas Hjertén

Aperol spritz

Du behöver:

3 delar torrt mousserande vin

2 delar aperol

1 del bubbelvatten

Så gör du:

Blanda alla ingredienser i ett vinglas med is. Garnera gärna med en apelsinskiva.

Foto: Thomas Hjertén

Cointreau fizz med hallon

Det behöver du:

5 cl cointreau

2 cl limejuice

3 hallon

bubbelvatten

Så gör du:

Mosa hallonen i botten av ett högt glas. Blanda ned övriga ingredienser och fyll på med is. Toppa med bubbelvatten. Garnera gärna med en myntakvist och ett par hallon.

Foto: Thomas Hjertén

Gin & tonic

Det behöver du:

5 cl fin gin, till exempel Hendricks Gin

10 cl tonic

Så gör du:

Blanda ingredienserna i ett högt glas med is.

Garnera gärna med en slice gurka.

Foto: Thomas Hjertén

Margarita

Det behöver du:

4 cl tequila

2 cl cointreau

2 cl limejuice

Så gör du: 

Skaka ingredienserna med is och sila upp I ett cocktailglas med saltad kant. Garnera gärna med en limeskiva.  

Saltad kant: Gnid in glasets översta kant med en citronskiva och doppa sedan glaset i salt.