Foto: Adobe Stock

Hemmagjord limoncello – klassiskt recept

Limoncello är en sötsyrlig och svalkande likör som traditionellt görs på sprit, citronskal och sockerlag. Drycken har sitt ursprung från södra Italien och trakterna kring Amalfikusten. Här är ett recept på en traditionell och klassisk limoncello som är väldigt enkel att göra. Visserligen är den inte är färdig på veckor eller till och med månader, men processen sköter sig i stort sett på egen hand.  

Ingredienser – Limoncello

10-12 ekologiska citroner

4-5 dl sockerlag

En flaska vodka (700 ml)

LÄS OCKSÅ: Tom Collins – recept på underbar drink med citron och gin 

Så gör du:

1. Skölj citronerna noga. Skala försiktigt med en potatisskalare, men var försiktig så att det vita inte följer med, eftersom det gör smaken bitter.

2. Lägg citronskalen i en glasburk, fyll på med spriten och sätt på ett tätslutande lock. (Vill man så kan man också tillsätta lite citronsaft från citronerna, gott, även om det egentligen inte hör hemma i en klassisk limoncello). 

3. Placera burken på en sval plats, till exempel i en garderob. Låt den vila i veckor, gärna en månad. Men glöm inte att skaka burken några gånger i veckan.

Foto: Adobe Stock

4. När blandningen fått vila är det dags att sila bort skalen. Använd gärna en vanlig kökssil till att börja med, och sila sedan ytterligare en gång genom till exempel ett kaffefilter. 

5. Blanda sockerlag (som du låtit svalna) med citronspriten i en rengjord burk. Hur mycket sockerlag du väljer att fylla på med är upp till dig. Så ett tips är att smaka sig fram i detta steg för bästa resultat. 

LÄS OCKSÅ: Sockerlag – enkelt recept 

6. Sätt på lock och låt stå på sval plats, gärna i flera veckor men minst en vecka. 

7. Efter vilan är limoncellon klar at hälla upp på flaska. Nu har du gjort limoncello på ett relativt autentiskt sätt och är så värd att njuta av resultatet. Servera iskallt.

Snabbrecept:

Du kan självklart låta limoncellon vila kortare tid både innan och efter att du tillsatt sockerlagen, till exempel en vecka i stället för veckor. Men för mest smak och bästa resultat rekommenderar vi längre vila. 

Lycka till!